Svi članci
objavljeno 05. 08. 2020.

Želimo da naši poduzetnici i građani imaju najbolje moguće infrastrukturne uvjete za razvoj, a to sigurno uključuje i implementaciju najnovijih tehnologija

Grad Sveta Nedelja je lider među hrvatskim jedinicama lokalne samouprave i pojam za uspješno upravljanje u javnom sektoru. Dvije godine za redom proglašeni smo najboljim gradom za gospodarstvo, ušli smo u TOP 5 po kvaliteti života, najtransparentniji smo grad u Republici Hrvatskoj i grad koji je proveo najveće porezno rasterećenje.

Puno je stvari koje su dovele do tih priznanja, među ostalim naše usmjerenje budućnosti i mogućnostima koje nam se otvaraju u korištenju tehnoloških rješenja. 5G tehnologiju razumijemo u dovoljnoj mjeri da znamo da kao što danas ne bi mogli funkcionirati bez 4G, tako sutra nećemo moći bez 5G. Upravo zato, kao grad koji je lider u Republici Hrvatskoj, želimo da naši poduzetnici i građani imaju najbolje moguće infrastrukturne uvjete za razvoj, a to sigurno uključuje i implementaciju najnovijih tehnologija.

Danas Sveta Nedelja kao grad tehnologiju koristi u svakom segmentu poslovanja… Od administrativnih procesa i računovodstva, do upravljanja infrastrukturom, pregleda prostornih planova, transparentnosti do komunikacije s građanima. S obzirom da na području grada imamo vodećeg svjetskog proizvođača najbržeg električnog automobila, voljeli bismo jednog dana biti među prvima koji će steći infrastrukturne uvjete za autonomnu vožnju, a što neće biti moguće bez 5G tehnologije.

I općenito, kad govorimo o tehnologiji, važno nam je pratiti trendove u razvoju tehnologije s obzirom da smo mala gradska uprava po broju zaposlenih, pa tehnologijom dižemo produktivnost ljudi da ne bismo morali značajno povećavati broj zaposlenih, čak i kada nam proračun i broj stanovnika te poduzeća značajno rastu. Vjerojatno bismo mogli bez tehnologije, ali teško je to zamisliti. Svi bi procesi trajali znatno duže, a neke usluge koje danas koristimo da bismo olakšali život građanima i pojednostavnili poslovanje tvrtkama sigurno ne bi bile moguće.

Puno tehnoloških rješenja o kojima danas govorimo ovisi o njihovoj implementaciji na nacionalnoj razini, no naše poslovanje za 5 godina trebalo bi biti u velikoj mjeri online ili uz VR i AR tehnologija za komunikaciju s korisnicima naših usluga da bi se u što većoj mjeri smanjila potreba dolaska u gradsku upravu. Osim toga, vjerujemo da će sve veća digitalizacija usluga te sve brža implementacija tehnologije dovesti do veće transparentnosti svih procesa, a od toga koristi imaju svi.

Pripremu za tu budućnost činimo već sada. Kao grad smo unutar T-comovog programa testiranja 5G tehnologije te kroz EU fondove smo ostvarili kroz projekt razvoja širokopojasnog interneta investiciju za izgradnju optičke mreže za područje cijelo grada. Osim toga u gradskoj upravi i gradskim poduzećima smo uveli cijeli niz digitalnih alata kako bi usluga građanima bila što brža, kvalitetnija i transparentnija.

Dario Zurovec, saborski zastupnik i gradonačelnik Svete Nedelje

Sljedeći članak

Vrijeme koje dolazi i tehnologije koje razvijamo najbolji su saveznici obrazovanja

Objavljeno 05. 08. 2020.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja