Svi članci
objavljeno 07. 11. 2019.

Zašto se bojimo 5G tehnologije?

Sve veći broj skupina organizirano se protivi uvođenju 5G tehnologije. Radi se, većinom, o nastavku i proširenju strahova od mobilnih uređaja i baznih stanica, no s novom tehnologijom stižu i novi strahovi.

Jedan od glavnih strahova povezanih s 5G mrežama je mogućnost korištenja milimetarskih valova, frekvencije između 30 i 300 gigaherca. Viša frekvencija, ističu aktivisti, znači i veću energiju zračenja. Iako su u načelu u pravu, bitno je još jednom napomenuti da i klasične 4G frekvencije, kao i milimetarski valovi koji se mogu koristiti u 5G mrežama, imaju znatno niže frekvencije od zračenja kojem smo izloženi svaki dan, cijeli dan – vidljivog svjetla.

Lagano grijanje

Milimetarski valovi ne mogu prodrijeti duboko u naša tijela – ne prolaze kroz meso i kosti, zaustavlja ih i drveće i kuće, pa čak i kiša. Liječnici i stručnjaci ističu kako se zračenje milimetarskih valova u potpunosti zadržava i upija u koži.

Najveći efekt koji bi milimetarski valovi mogli imati na kožu, pri vrlo visokim energijama znatno većim od onih koje će biti prisutne u 5G mobitelima, je lagano grijanje. No, nije nemoguće da bi mogli imati i neki drugi zdravstveni efekt na stanice kože. Samo po sebi, zračenje milimetarskim valovima je neionizirajuće i ne može izravno oštetiti molekule u stanicama, niti DNK, ali moguće da postoje neki drugi mehanizmi koji bi mogli utjecati na stanice, samo što trenutačno nitko ne zna koji.

Za sada je količina dostupnog istraživanja o zdravstvenim učincima izlaganja milimetarskim valovima relativno ograničena, zbog čega stručnjaci poput profesora Dariusza Leszczynskog sa Sveučilišta u Helsinkiju upozoravaju da se ne može vjerovati ni onima koji bilo šta tvrde sa sigurnošću – ili da su štetni ili da nisu.

Malo vjerojatna povezanost

Međunarodna komisija za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (ICNIRP) zaključila je, na temelju svih dostupnih istraživanja, kako “nije vjerojatno” da je zračenje milimentarskim valovima povezano s negativnim znanstvenim ishodima.

Sličnog je uvjerenja bilo i stručno tijelo Europske komisije, Znanstveni odbor za nadolazeće i novootkrivene zdravstvene rizike, koji je naglasio kako do sada nisu prepoznati mehanizmi koji bi mogli djelovati na ljude prilikom izlaganja zračenju milimetarskim valovima.

Sigurno ne bi škodilo provesti više istraživanja o zdravstvenom utjecaju zračenja milimetarskih valova prije nego što se počnu masovno koristiti u 5G mrežama, no za to će vjerojatno i biti vremena. Brojne europske zemlje, među njima i Hrvatska, svoj će razvoj 5G mreža započeti na frekvencijama od 700 MHz i 3,5 GHz, koje su unutar raspona postojećih LTE mreža.

Kada će europski telekom operateri prelaziti na više frekvencije, koristit će se frekvencijom od 26 GHz, koju je EU uveo kao pionirsku frekvenciju za razvoj 5G mreža. Ta frekvencija se još uvijek nalazi ispod raspona milimetarskih valova.

Kontrola Kremlja

Na svjetskoj razini, jedan od glavnih izvora negativnih informacija o 5G mrežama je ruski kanal s međunarodnim vijestima RT, koji djeluje pod izravnom kontrolom Kremlja. Prema neovisnim organizacijama za provjeru činjenica, RT često promiče teorije zavjera i lažne vijesti, čija je svrha polarizacija javnosti.

RT je putem svoje platforme u SAD-u samo ove godine emitirao čak sedam “dokumentaraca” o navodnoj štetnosti 5G tehnologija, koji iskrivljuju i pogrešno interpretiraju znanstvene činjenice. Protivnici 5G tehnologija mogu se naći i na brojnim internet stranicama posvećenim teorijama zavjera, gdje se također predviđaju katastrofični scenariji.

Realno, najgore što se može reći o 5G u ovom trenutku je da je jednako opasan (ili bezopasan) kao i 4G, do trenutka kada će započeti korištenje frekvencija iznad 30 GHz. Jesu li te frekvencije opasne po zdravlje ili nisu, tek će pokazati nova istraživanja koje se provode, no vodeća neovisna međunarodna i EU tijela smatraju da razloga za bilo kakvu paniku – nema.

Sljedeći članak

  • digitalizacija
  • digitalna Hrvatska
  • IT
  • IT sektor
  • promjene

IT ima snagu pokrenuti ozbiljnije promjene

Objavljeno 07. 11. 2019.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja