Svi članci
objavljeno 03. 08. 2020.

Vrijeme koje dolazi i tehnologije koje razvijamo najbolji su saveznici obrazovanja

Uloga dekana Veterinarskoga fakulteta jest da odgovorno vodi visokoobrazovnu instituciju kojoj je glavni cilj obrazovanje i razvoj budućih doktora veterinarske medicine, i praktičara i onih koji svoj razvoj vide u znanosti. Koliko je veterinarska znanost i struka važna, mogli smo vidjeti upravo u proteklim mjesecima, kad se ponovno potvrdilo ono što mi veterinari znamo i učimo već godinama – da je zdravlje jedno, da je zdravlje životinja i zdravlje ljudi neodvojivo.

Uloga znanstvenika, i općenito intelektualaca u društvu, jest da propituju, ispituju, istražuju, postavljaju hipoteze, da sadašnji svijet i promjene koje se zbivaju stavljaju pod lupu, kritički promišljaju o njima i donose nove i hrabre odluke, te se prilagođavaju i mijenjaju kako bi sebe, ali i društvo u cjelini ostavili kvalitetnijim. Pojavom pandemije COVID-19 svijet i okruženje u kojemu živimo i djelujemo naglo se promijenilo i kontinuirano se mijenja na svim razinama u realnom vremenu. Kako bi se i mi prilagodili novonastaloj situaciji, radi zaštite zdravlja i sigurnosti naših zaposlenika i studenata, morali smo promijeniti način rada i pristup našim pacijentima. Morali smo i poučavati na drugačiji način. Jesmo li se adekvatno i brzo snašli, procijenili su već djelatnici i studenti, ali i akademska zajednica. Nešto je išlo jednostavnije, nešto teže, ali mogu konstatirati da smo uspjeli.

No što smo naučili iz svega toga i jesmo li usvojili neke pouke za buduće vrijeme, osobito s obzirom na to da ne znamo što nas još čeka s jeseni i iduće godine?  Već sad razmišljamo o tome što ćemo u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i hoćemo li kao rezultat toga morati poučavati na daljinu i prilagoditi veći dio nastavnog procesa na digitalni prijenos znanja. Možemo li stvarati buduće generacije veterinara ako ih učimo isključivo digitalnim putem? Može li nam digitalna tehnologija u potpunosti zamijeniti praksu? Veterinarski je fakultet specifičan i teško može bez prakse. S druge pak strane usvajanje i primjena tehnologija koje omogućuju trenutačno povezivanje i brzinu, tehnologija koje omogućuju izravan pristup studentu i prijenos kvalitetnih digitalnih nastavnih materijala, u svakom slučaju je izazov i otvara nove vidike u pristupu što boljem obrazovanju doktora veterinarske medicine.

Posao znanstvenika također je da surađuju s drugim pojedincima i institucijama,  da međusobno razgovaramo, da izmjenjujemo ideje i mišljenja. Posao nam je i da gledamo što rade drugi i da ih slušamo te učimo iz njihovih rezultata i uspjeha kako bismo i sami napredovali i bili bolji. Posao nam je da razmjenjujemo iskustva, da razvijamo nove koncepte i platforme koje onda brusimo zajednički. Sve to radit ćemo u novim okolnostima, putovat ćemo otežano, veći će skupovi vjerojatno otpasti, mnoga mjesta na kojima smo razgovarali i dolazili do zajedničkih ideja više nam nisu dostupna. Stoga moramo razvijati nova mjesta suradnje, nove pristupe za razmjenu ideja i mišljenja, nove platforme za razvoj i   predstavljanje projekata. U tome će nam pomoći digitalna tehnologija jer istinski vjerujemo da dolazi vrijeme u kojemu virtualni svijet više neće biti tabu ili nešto što čini zid ili prepreku među sugovornicima, već most i način spajanja koji će nam omogućiti jednu razinu više u socijalnom kontaktu čovjeka kao društvenog bića.

Zaključno, usudio bih se konstatirati da nam je ova godina i dosadašnje iskustvo s pandemijom pokazalo da ćemo morati redefinirati sve koncepte na koje smo navikli. Obrazovanje, metode i način prenošenja znanja među prvima. Možda je doista došlo vrijeme da se prilagodimo i da to činimo na drugačiji način i barem dio naših obrazovnih programa prilagodimo novom vremenu i novim generacija, koristeći se tehnologijom koja briše granice. Možda nam digitalna tehnologija može omogućiti da budemo bolji, fleksibilniji, brži i efikasniji. Čvrsto vjerujem da nam je na tom putu vrijeme koje dolazi najbolji saveznik.

Prof. dr. sc. Nenad Turk, dekan Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Sljedeći članak

  • digitalizacija
  • javna uprava
  • tehnologija
  • transparentnost

Želimo da naši poduzetnici i građani imaju najbolje moguće infrastrukturne uvjete za razvoj, a to sigurno uključuje i implementaciju najnovijih tehnologija

Objavljeno 03. 08. 2020.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja