Svi članci
objavljeno 03. 08. 2020.

Vrijeme koje dolazi i tehnologije koje razvijamo najbolji su saveznici obrazovanja

Uloga dekana Veterinarskoga fakulteta jest da odgovorno vodi visokoobrazovnu instituciju kojoj je glavni cilj obrazovanje i razvoj budućih doktora veterinarske medicine, i praktičara i onih koji svoj razvoj vide u znanosti. Koliko je veterinarska znanost i struka važna, mogli smo vidjeti upravo u proteklim mjesecima, kad se ponovno potvrdilo ono što mi veterinari znamo i učimo već godinama – da je zdravlje jedno, da je zdravlje životinja i zdravlje ljudi neodvojivo.

Uloga znanstvenika, i općenito intelektualaca u društvu, jest da propituju, ispituju, istražuju, postavljaju hipoteze, da sadašnji svijet i promjene koje se zbivaju stavljaju pod lupu, kritički promišljaju o njima i donose nove i hrabre odluke, te se prilagođavaju i mijenjaju kako bi sebe, ali i društvo u cjelini ostavili kvalitetnijim. Pojavom pandemije COVID-19 svijet i okruženje u kojemu živimo i djelujemo naglo se promijenilo i kontinuirano se mijenja na svim razinama u realnom vremenu. Kako bi se i mi prilagodili novonastaloj situaciji, radi zaštite zdravlja i sigurnosti naših zaposlenika i studenata, morali smo promijeniti način rada i pristup našim pacijentima. Morali smo i poučavati na drugačiji način. Jesmo li se adekvatno i brzo snašli, procijenili su već djelatnici i studenti, ali i akademska zajednica. Nešto je išlo jednostavnije, nešto teže, ali mogu konstatirati da smo uspjeli.

No što smo naučili iz svega toga i jesmo li usvojili neke pouke za buduće vrijeme, osobito s obzirom na to da ne znamo što nas još čeka s jeseni i iduće godine?  Već sad razmišljamo o tome što ćemo u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i hoćemo li kao rezultat toga morati poučavati na daljinu i prilagoditi veći dio nastavnog procesa na digitalni prijenos znanja. Možemo li stvarati buduće generacije veterinara ako ih učimo isključivo digitalnim putem? Može li nam digitalna tehnologija u potpunosti zamijeniti praksu? Veterinarski je fakultet specifičan i teško može bez prakse. S druge pak strane usvajanje i primjena tehnologija koje omogućuju trenutačno povezivanje i brzinu, tehnologija koje omogućuju izravan pristup studentu i prijenos kvalitetnih digitalnih nastavnih materijala, u svakom slučaju je izazov i otvara nove vidike u pristupu što boljem obrazovanju doktora veterinarske medicine.

Posao znanstvenika također je da surađuju s drugim pojedincima i institucijama,  da međusobno razgovaramo, da izmjenjujemo ideje i mišljenja. Posao nam je i da gledamo što rade drugi i da ih slušamo te učimo iz njihovih rezultata i uspjeha kako bismo i sami napredovali i bili bolji. Posao nam je da razmjenjujemo iskustva, da razvijamo nove koncepte i platforme koje onda brusimo zajednički. Sve to radit ćemo u novim okolnostima, putovat ćemo otežano, veći će skupovi vjerojatno otpasti, mnoga mjesta na kojima smo razgovarali i dolazili do zajedničkih ideja više nam nisu dostupna. Stoga moramo razvijati nova mjesta suradnje, nove pristupe za razmjenu ideja i mišljenja, nove platforme za razvoj i   predstavljanje projekata. U tome će nam pomoći digitalna tehnologija jer istinski vjerujemo da dolazi vrijeme u kojemu virtualni svijet više neće biti tabu ili nešto što čini zid ili prepreku među sugovornicima, već most i način spajanja koji će nam omogućiti jednu razinu više u socijalnom kontaktu čovjeka kao društvenog bića.

Zaključno, usudio bih se konstatirati da nam je ova godina i dosadašnje iskustvo s pandemijom pokazalo da ćemo morati redefinirati sve koncepte na koje smo navikli. Obrazovanje, metode i način prenošenja znanja među prvima. Možda je doista došlo vrijeme da se prilagodimo i da to činimo na drugačiji način i barem dio naših obrazovnih programa prilagodimo novom vremenu i novim generacija, koristeći se tehnologijom koja briše granice. Možda nam digitalna tehnologija može omogućiti da budemo bolji, fleksibilniji, brži i efikasniji. Čvrsto vjerujem da nam je na tom putu vrijeme koje dolazi najbolji saveznik.

Prof. dr. sc. Nenad Turk, dekan Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Sljedeći članak

  • digitalizacija
  • javna uprava
  • tehnologija
  • transparentnost

Želimo da naši poduzetnici i građani imaju najbolje moguće infrastrukturne uvjete za razvoj, a to sigurno uključuje i implementaciju najnovijih tehnologija

Objavljeno 03. 08. 2020.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
pitanja