Svi članci
objavljeno 11. 05. 2021.

Uvođenje 5G mreže i dalje intenzivno usprkos globalnoj pandemiji

Prema istraživanju analitičke tvrtke CCS Insight, snažna implementacija 5G mreže rezultirat će sa 3,6 milijardi povezanih uređaja 2025. godine, kada će više od 75 posto mobitela u Sjevernoj Americi, zapadnoj Europi i istočnoj Aziji prijeći na 5G mrežu. Istraživanje predviđa intenzivno širenje u sljedećih 18 do 24 mjeseci, pa se očekuje da će se do kraja 2021. godine globalna povezanost 5G mreže utrostručiti, tj. povećati na 670 milijuna mreža, nakon “tromog razvoja” napravljenog prošle godine u ranijim fazama pandemije.


Predvodnici 5G roll-outa
U implementaciji 5G mreže prednjače Južna Koreja, gdje petina mobilnih telefona koristi 5G mrežu te Kina u kojoj 7 od 10 prodanih pametnih telefona u prva tri mjeseca ove godine sadrže 5G tehnologiju.
U Europi je proces implementacije usporen zbog kašnjenja spektra tijekom pandemije na nekim tržištima poput Francuske te neizvjesnosti oko Huaweija. CCS analitičari vide rješenje u proizvođačima pametnih telefona koji sve više sadrže 5G mrežu i za koje je predviđen pad cijene do čak 150 dolara u 2022. godini.


Pandemija je nanijela značajan udarac globalnom tržištu pametnih telefona, koje se smanjilo za 13 posto prošle godine. Iako će u 2021. rast i dalje biti usporen (oko šest posto), ograničen nestabilnom potražnjom i limitiranom ponudom glavnih komponenata, 5G segment će cvjetati i svaki treći prodani mobitel u svijetu 2021. godine imati će 5G.


Istraživanje je također pokazalo da će tzv. Internet stvari imati ograničeni utjecaj u sljedećih pet godina, jer je pandemija dovela do kašnjenja u razvitku standarda i komercijalne distribucije, dok se očekuje da će 5G fiksni bežični pristup za sada ostati tehnološka niša.

Izvor: https://www.mobilenewscwp.co.uk/News/article/ccs-insight-5g-adoption-remains-strong-despite-global-pandemic

Sljedeći članak

Razvoj 5G tehnologije omogućava dugotrajni gospodarski i društveni razvoj

Objavljeno 11. 05. 2021.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja