Svi članci
objavljeno 03. 08. 2020.

Transformacija urbane infrastrukture, autonomna dostavna vozila, razvoj AR aplikacija… sve to donosi 5G

Zajedno sa sestrom Tanom u sedam godina doveo sam tehnološku platformu Bazzar na Deloitteovu listu top 5 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u srednjoj Europi.

Od male platforme za koju nitko nije čuo, postali smo tvrtka koju svi pokušavaju oponašati i koja diktira tempo ne samo u Hrvatskoj, nego i šire.

Ne tako davno bili smo dvoje klinaca koji nisu znali hoće li se zaista isplatiti to što smo manijakalno radili, svađali se, bodrili i borili da se othrvamo konkurenciji koja je ležala na novcu. Mi smo znali tehnologiju i imali samo ideje, volju i spoznaju da smo na pravom putu. Pokazalo se da smo pogodili.  Ukratko, rezultati 2020. Najbolje prikazuju naš uspjeh. U prva tri mjeseca ostvarili smo promet cijele 2017. kada dodamo travanj, ostvarili smo promet cijele 2018. a tokom svibnja prešli smo promet cijele prošle godine.

Temeljem ovakvih rezultata prepoznati smo kao idealna prilika investitorima za ulaganje ali želim naglasiti da mi ne tražimo financijske investicije nego partnere koji će nam kroz sinergijske učinke pomoći u ostvarenju naše vizije da uspjeh iz hrvatske preslikamo u regiju, i u konačnici na cijelu Europu.

Nama u Bazzaru automatizacija je najvažnija, a prave automatizacije, analitike i interneta stvari nema bez ultrabrzog povezivanja. Od autonomnih vozila, do proširene stvarnosti,  budućnost nosi neslućene prilike kako nama tako i našim partnerima koji posluju preko Bazzara. Oni to dobro znaju.

Što mislim o 5G tehnologiji? Osim nevjerojatne brzine, 5G tehnologija svakako će transformirati urbanu infrastrukturu i omoguciti autonomna (dostavna) vozila, a za nas posebno zanimljivo je daljni razvoj AR aplikacija što će omoguciti korisnicima pregled proizvoda prije kupovine u svojoj proširenoj stvarnosti.

Kada me pitaju pratimo li trendove, glupo mi je reći da ih ne pratimo, nego postavljamo. Ali to je istina. Prije nekoliko godina cijela naša poslovna operacija koštala je kao godišnja plaća jednog managera nekog našeg konkurenta. U istom periodu, poslovne godine završavali smo sa duplim rastom u odnosu na godinu prije, ali smo i za razliku od konkurencije ostvarili pozitivne rezultate koje smo reinvestirali u rast tvrtke. To je zato što mi tehnologiju ne koristimo reaktivno, kada vidimo da je netko nešto uspješno isprobao. Takvi su osuđeni na propast. Nama je svaki dan novi eksperiment, novo učenje i otkrivanje novih puteva naprijed.

Što će Bazzar postati za pet godina? Potpuno ćemo se probiti na europsko tržište, povezati i umrežiti kupce sa dobavljačima, od međunarodnih korporacija do malih proizvođača iz susjedstva. Bit ćemo žila kucavica ekonomije koja će se toliko uklopiti u vašu svakodnevicu da je više nećete ni primjećivati. Za pet godina Bazzar će vam biti sugovornik i savjetnik, a ne samo mjesto gdje kupujete sve što vam padne na pamet.

Naši klijenti mogu očekivati širenje. Budućnost i razvoj tehnologije omogućit će im da ne kupuju samo robu koju im je dostupna sada – asortiman će se proširiti na doslovno sve što mogu zamisliti, od roba do usluga. I naravno, uz potpunu integraciju u mobilnu budućnost u kojoj će Bazzar biti servis i vaš primarni kontakt za kupnju na mobitelu. Integrirat ćemo se u platne tokove, mobilne platforme… Već sada radimo na nekoliko inovativnih prodajnih modela kako bi ih prvi zauzeli nakon promjena zakonske regulative.

Naši zaposlenici mogu očekivati automatizaciju koja će uvelike povećati efikasnost i smanjiti operativne troškove poslovanja. To je naša mantra. Zbog toga s nama vole raditi i korporacije i mali OPG-i, jer mi smo zapravo alat koji drastično povećava efikasnost njihovih prodajnih timova. Naši zaposlenici su sjajna ekipa koja koristeći našu analitiku nepogrešivo čita trendove i upravlja nabavom. Cilj nam je rasteretiti ih pojačavanjem uloge umjetne inteligencije i strojnog učenja, na čemu radimo od prvog dana. Ipak, koliko god AI bio od koristi – ništa bez vrhunskih i motiviranih ljudi!

Nedavno smo potpuno promijenili cijelu tehnologiju koja pokreće Bazzar, bez da korisnici to uopće osjete. Sadašnja platforma omogućila nam je da počnemo širenje na druge države. Cijelo vrijeme integriramo nove tehnologije i zbog toga smo uvijek za dva koraka ispred konkurencije. Tako ćemo i nastaviti – fokusirani i fantastično kompetentan mali tim uvijek je daleko bolji i fleksibilniji od mastodontskog pristupa u kojem svi gube energiju na nepotrebne stvari umjesto fokusa na unaprijeđenje poslovanja. Nove tehnologije su samo alat. Tajna našeg uspjeha je u pobjedničkom mindsetu koji taj alat optimalno koristi da dođe do jasnih ciljeva.

Viktor Zimmerman, osnivač tvrtke Bazzar.hr

Sljedeći članak

  • logistika
  • nova tehnologija
  • startup
  • tehnologija

Investiramo u perspektivne osnivače i disruptivne ideje da bismo zajedno kreirali novi svijet i bili tehnološki predvodnici

Objavljeno 03. 08. 2020.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja