Svi članci
objavljeno 09. 03. 2020.

Što je istina o uvođenju 5G mreže?

Javnim prostorom kolaju brojne dezinformacije i poluinformacije o učincima uvođenja 5G mreže u Hrvatsku. Evo odgovora na najčešće spominjane tvrdnje.

Implementacija pete generacije mobilnih mreža je ključ buduće, ali i sadašnje konkurentnosti. Ona je temelj razvoja gospodarstva jer otvara dosad nezamislive mogućnosti za primjenu u industriji, poljoprivredi, obrazovanju, zdravstvu ili pak pametnoj gradskoj infrastrukturi. Ne postoji zemlja na svijetu koja već nije implementirala ili pak ne planira implementaciju 5G tehnologije. Kao što je to bio slučaj i kod ranijih generacija mobilne tehnologije (4G ili 3G), ali i drugih znanstvenih inovacija, oko 5G mreže šire se dezinformacije ili teorija zavjera.

No, realnost je sljedeća:

• Švicarska nije zaustavila implementaciju 5G mreže, kao što se to nedavno pojavilo u nekim medijima. Naprotiv, upravo je ta zemlja otišla iznimno daleko u izgradnji te komercijalnoj upotrebi pete generacije mobilnih mreža. Švicarska nacionalna agencija za okoliš (BAFU) nije zaustavila daljnju izgradnju mreže, već utvrdila načine na koje kantoni mogu nastaviti s izdavanjem dozvola za postavljanje 5G antena, a da se pritom poštivaju propisane odredbe nižih razina. Naime, Švicarska ima složenu strukturu odlučivanja i ovlasti između lokalnih, kantonalnih i saveznih vlasti.

• Godinama se slična glasina širila i za austrijski grad Salzburg u kojem je dio lokalnih vlasti donio smjernice o izrazito niskim vrijednostima zračenja, ali za to nisu imali ovlasti. Tako su i danas u Salzburgu, kao i u svakom austrijskom gradu, na snazi smjernice o zračenjima koje je izdala Međunarodna komisija za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (ICNIRP). Važno je istaknuti da su z Hrvatskoj granice zračenja znatno strože nego u Austriji te od samih ICNIRP-ovih smjernica.

• Zbog drugačijeg funkcioniranja mreže, 5G tehnologija smanjuje ukupnu izloženost zračenju. Britanski regulator za elektroničke medije je nedavno objavio rezultate studije mjerenja zračenja u blizini 16 5G stanica postavljenih u 10 različitih gradova. Mjerenja su napravljena pokraj mjesta s velikim brojem korisnika pametnih telefona, poput shopping centara, a pokazala su kako su razine zračenja 5G stanica izrazito niska. Najviša razina izmjerenog zračenja iznosila 1.5 posto od propisanih vrijednosti Međunarodne komisija za zaštitu od neionizirajućeg zračenja. Cijela studija i rezultati britanskih mjerenja dostupni su na linku.

• Prošle godine su se godine našim javnim prostorom širile dezinformacije kako su Južna Koreja i Hrvatska eksperimentalna tržišta, svojevrsni ‘pokusni kunići, za 5G što se pokazalo potpuno neistinitim. Dobar dio zemalja svijeta je već daleko odmaknuo u implementaciji 5G mreže, dok to Hrvatskoj tek predstoji, što se jasno vidi i iz podataka sa www.5gobservatory.eu, službene stranice Europske komisije o praćenju uvođenja 5G.

Sljedeći članak

  • 5G
  • tehnologija
  • testiranje tehnologije
  • uvođenje tehnologije

A što ako je 5G stvarno opasan?

Objavljeno 09. 03. 2020.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja