Zašto trebamo 5G tehnologiju?

Uz primjenu umjetne inteligencije 5G će omogućiti neslućene razmjere automatizacije u svim vidovima života, od industrije, poljoprivrede, ribarstva, do brige za starije osobe i svakodnevnih poslova u kućanstvu. Druga su novost komunikacije s vrlo malom latencijom i s vrlo visokom pouzdanošću čime će se omogućiti daljinsko upravljanje u realnom vremenu. Ovdje primjenu nalazimo u telemedicini, npr. kirurškim zahvatima koji se odvijaju na daljinu, pomoću robota ili u autonomnim vozilima koja više neće trebati vozača.

Govor, glazba, tekst, slike, video, sve su to podatci koji se prenose mobilnim mrežama. Naizgled, postojeće mobilne mreže osiguravaju dovoljno veliku propusnost za sve veće količine podataka koji se prenose. Međutim, analize pokazuju da se količina podataka iz godine u godinu udvostručuje. To zahtijeva neprestanu nadogradnju infrastrukture mobilnih mreža. Ako dosadašnjim korisnicima pridodamo strojeve i senzore koji će rabiti mrežu 5G, porast količine podataka još će se više ubrzati. Dakle, bez napretka tehnologije mobilnih komunikacija vrlo brzo bi došlo do zagušenja i uporaba mobilnih mreža na način na koji smo sada navikli više ne bi bila moguća.

Kao nadogradnja postojećih mreža, 5G donosi dvije važne novosti. Prva je već spomenuta komunikacija stroja sa strojem, gdje će se izmjena informacija odvijati bez potrebe za djelovanjem čovjeka kao posrednika. Uz primjenu umjetne inteligencije to će omogućiti neslućene razmjere automatizacije u svim vidovima života, od industrije, poljoprivrede, ribarstva, do brige za starije osobe i svakodnevnih poslova u kućanstvu. Druga su novost komunikacije s vrlo malom latencijom i s vrlo visokom pouzdanošću čime će se omogućiti daljinsko upravljanje u realnom vremenu. Ovdje primjenu nalazimo u telemedicini, npr. kirurškim zahvatima koji se odvijaju na daljinu, pomoću robota ili u autonomnim vozilima koja više neće trebati vozača.

S današnje točke gledišta može nam se činiti da nam tehnologija 5G nije potrebna, međutim kada se naučimo na prednosti koje donosi nećemo biti spremni od nje odustati. Tko je danas spreman odustati od mobilnog telefona i opet rabiti telefonsku govornicu? Tko je spreman automobil zamijeniti zaprežnim kolima?

Piše: prof. dr. sc. Davor Bonefačić, redoviti profesor u trajnom zvanju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER), Zavod za radiokomunikacije

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja