Savjeti za kraj

Od 5G nema razloga strahovati, ali postoje stvari koje možete učiniti da biste zaštitili svoje zdravlje od postojećih zračenja.

Bojite se mreže 5G?

Nema razloga, tehnologija je vrlo slična onome što smo imali i do sada kroz prošlih 10 ili 15 godina. Razlikovat će se jedino usluge i korisničko iskustvo.

Bojite se izloženosti elektromagnetskim valovima?

Pogledajte u svoj džep, izvadite mobitel i odložite ga na stol. Recite svojoj djeci da naprave isto. Kad telefonirate odmaknite mobitel od tijela, rabite zvučnik ako je moguće. Provjerite gdje vam se u kućanstvu nalazi Wi-Fi pristupna točka, odmaknite je od kreveta i omiljene fotelje. Isključite je kad nije u uporabi. Provjerite mobitele, računala i tablete u kućanstvu. Isključite Wi-Fi i Bluetooth kad ih ne rabite. Ovime ste uklonili najznačajnije izvore elektromagnetskih polja u svojoj okolini i smanjili svoju izloženost elektromagnetskom polju. Bazna postaja čije antene možda vidite sa svoga prozora proizvest će više desetaka ili stotina puta manju gustoću snage u vašoj blizini od prije spomenutih uređaja.

Mislite da bazna postaja koju vidite s prozora ipak previše zrači?

Zatražite uvid u mjerna izvješća od vlasnika bazne postaje, HAKOM-a ili Ministarstva zdravstva. Ako time niste zadovoljni i želite provesti mjerenje u vlastitom prostoru, uslugu zatražite od ovlaštenih mjeriteljskih tvrtki (popis postoji na mrežnim stranicama Ministarstva zdravstva). Ne nasjedajte oglasima samozvanih “mjeritelja” koje više zanima uvid u vaš novčanik, nego u razinu elektromagnetskog polja.

Piše: prof. dr. sc. Davor Bonefačić, redoviti profesor u trajnom zvanju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER), Zavod za radiokomunikacije

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja