Svi članci
objavljeno 09. 03. 2020.

Postupno uvođenje 5G mreža

Kada se očekuje izgradnja 5G mreže u Hrvatskoj i koji se preduvjeti moraju zadovoljiti?

Izgradnja 5G mreža u Hrvatskoj može se očekivati potkraj ove godine kada domaći telekomunikacijski regulator HAKOM obavi proces prodaje odnosno dugoročni najam radio frekvencijskog spektra. HAKOM je najavio kako će nakon zaključene javne rasprave pokrenuti dodjelu frekvencijskih spektara i to putem javne dražbe za frekvencijska područja 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz.

Tada će domaći telekom operatori krenuti u izgradnju nove 5G infrastrukture koja će živjeti u koegzistenciji s postojećim 4G mrežama koje su sva tri mobilna telekoma nadogradili na najnovije tehnološke mogućnosti još prošle godine.

A što s postojećim 4G mrežama?

Postojeće 4G mreže žive i dalje u koegzistenciji s 3G mrežama ali i svim prethodnim tehnologijama. Posljednja modernizacija na 4G mrežama važna je za telekome jer omogućuje da se putem jednog hardverskog modula koriste 2G (GSM), 3G (UMTS) i 4G (LTE), a jednog dana samo će se dodati mogućnost 5G mreže.

U ovom trenutku Hrvatska ne zaostaje mnogo za drugim europskim zemljama kada je riječ o uvođenju 5G mreža jer su dosad su komercijalnu upotrebi s krajem 2019. godine krenule mreže u 9 zemalja. Ukupno je s krajem prošle godine pokrenuto ukupno 15 komercijalnih mobilnih 5G mreža.

Podaci analitičara govore kako će do kraja ove godine u svijetu biti stotinu milijuna 5G pretplatnika, a do 2025. bit će ih 2,6 milijarde. Vidljivo je da se očekuje vrlo velik rast potaknut novim uređajima, ali i primjenama tehnologije u svakodnevnom životu, gospodarstvu i industriji i javnim uslugama.

Dolazak 5G mreže u Hrvatskoj čeka oslobađanje druge digitalne dividende. Upravo je to ključni preduvjet za uvođenje 5G jer druga digitalna dividenda predstavlja novu mogućnost jer u 5G svijet u Hrvatskoj donosi 700 MHz prenamijenit će se za usluge u pokretnim komunikacijama, prvenstveno za mobilni širokopojasni Internet. Da bude sasvim jasno riječ je o frekvencijskom spektru u kojem danas funkcionira prijenos televizijskog signala kojeg primaju DVB-T prijemnici koje imaju korisnici za prijem digitalne zemaljske televizije.

Razvoj 5G

Početak primjene 5G mreža u Hrvatskoj značit će korištenja dvaju frekvencijskih opsega i to onih već spomenutih iz digitalne dividende i to niskih frekvencija poput 700 MHz su pogodne za pokrivanje velikih područja pa će se koristiti za slabije i rijetko naseljena područja i omogućit će još brži mobilni Internet u ruralnim područjima. Upravo su to frekvencijski spektri koji će omogućiti i po mnogima najvažniju prvu primjenu za 5G mreže – fixed wireless access – fiksni bežični pristup internetu velikih brzina i niske latencije odnosno brzine odziva mreže.

S druge strane, drugi dio predviđenog spektra za 5G smješten je zapravo između dva WiFi spektra koje koristimo na našim kućnim WiFi mrežama jer WiFi funkcionira na 2,4 odnosno 5 GHz.

Pravi početni razvoj 5G mreže odvijat će se u frekvencijskom području 3.6 GHz. Danas u ovom frekvencijskom spektru imamo mogućnost korištenja frekvencijskog raspona od 400 MHz, od 3,4 do 3,8 GHz, uz dio spektra za koji postoje izdane regionalne dozvole do 2023. godine. To je važno za naglasiti jer je riječ o frekvencijama koje se već danas koriste za postojeće 4G mreže prije svega zbog bojazni koje se pojavljuju zbog elektromagnetskog zračenja baznih stanica, mobitela, WiFi mreža i mnogih drugih uređaja.

Sljedeći članak

  • FAQ
  • informacije o 5G
  • pitanja i odgovori

Što je istina o uvođenju 5G mreže?

Objavljeno 09. 03. 2020.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja