Zračenje je u Hrvatskoj je puno veće nego u pojedinim europskim gradovima, primjerice Salzburgu?

Netočno. Salzburg se nalazi u Austriji koja u cijeloj zemlji ima ICNIRP smjernice koje su znatno liberalnije od onih koje vrijede u Hrvatskoj.

Poslali smo službeni upit u austrijsko Ministarstvo prometa, inovacija i tehnologije te smo dobili tumačenje gospodina Klausa Parrera. Ovo je njegov odgovor:

Jedine valjane granice zračenja su one koje propisuju ICNIRP / WHO granice. Ove granice vrijede u cijeloj državi! Tako da takozvane Salzburške granice (1 mW/m²) nemaju pravnu utemeljenost u telekomunikacijskim pravnim aktima. Salzburg (na razini federalne države) ima jednu vrstu preporuke za operatore za koju bi voljeli da se primjenjuje ukoliko je to moguće obzirom na kvalitetu usluge i planiranje mreže. Očito je da se na temelju Salzburške granice ne bi mogla osigurati sveobuhvatna pokrivenost mobilnim mrežama.

Isto tako, u službenom izvještaju GSMA (Global System for Mobile Communications) iz 2013. stoji da su grad i pokrajina Salzburg pokušavali nametnuti vrlo niske granice izloženosti za gustoću snage od 0,001 W / m² (= 1 mW / m²) i pokušali su to provesti uskraćivanjem građevinskih dozvola. Međutim, ovo ograničenje nije bilo pravno obvezujuće i nije relevantno u postupku izdavanja građevinske dozvole. 

Povratak na sva pitanja

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja