Hrvatska je zemlja koja je ukinula svoje stručno tijelo koje se neionizirajućim zračenjem i trenutno se tim pitanjem ne bavi nijedno javno tijelo?

Ministarstvo zdravstva je ovlašteno tijelo koje izdaje dozvolu za postavljanje radijske postaje na temelju proračuna očekivanih razina elektromagnetskih polja (uvijek se uzima najgori mogući scenarij prilikom izrade proračuna) ukoliko su očekivane razine ispod onih koje su dozvoljene. Nakon postavljanja radijske postaje izrađuje se mjerenje stvarno emitiranih razina elektromagnetskih polja na temelju kojeg Ministarstvo zdravstva odobrava korištenje te radijske postaje. I proračun i mjerenje izrađuju neovisne prave osobe (osječki elektrotehnički fakultet je jedna od njih) koje su akreditirane za takvu djelatnost i čija oprema treba zadovoljavati visoke standarde. Mjerenja se ponavljaju svake dvije godine.

HAKOM također prikuplja informacije o svim postavljenim radijskim postajama i može u bilo kojem trenutku i nenajavljeno zatražiti ili samostalno izvršiti mjerenje razina elektromagnetskih polja kako bi se uvjerio da su izmjerene vrijednosti ispod dozvoljenih.

Povratak na sva pitanja

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja