imageLoader

objavljeno

09.03.2020.

Što je istina o uvođenju 5G mreže?

Javnim prostorom kolaju brojne dezinformacije i poluinformacije o učincima uvođenja 5G mreže u Hrvatsku. Evo odgovora na najčešće spominjane tvrdnje.

Implementacija pete generacije mobilnih mreža je ključ buduće, ali i sadašnje konkurentnosti. Ona je temelj razvoja gospodarstva jer otvara dosad nezamislive mogućnosti za primjenu u industriji, poljoprivredi, obrazovanju, zdravstvu ili pak pametnoj gradskoj infrastrukturi. Ne postoji zemlja na svijetu koja već nije implementirala ili pak ne planira implementaciju 5G tehnologije. Kao što je to bio slučaj i kod ranijih generacija mobilne tehnologije (4G ili 3G), ali i drugih znanstvenih inovacija, oko 5G mreže šire se dezinformacije ili teorija zavjera.

No, realnost je sljedeća:

Švicarska nije zaustavila implementaciju 5G mreže, kao što se to nedavno pojavilo u nekim medijima. Naprotiv, upravo je ta zemlja otišla iznimno daleko u izgradnji te komercijalnoj upotrebi pete generacije mobilnih mreža. Švicarska nacionalna agencija za okoliš (BAFU) nije zaustavila daljnju izgradnju mreže, već utvrdila načine na koje kantoni mogu nastaviti s izdavanjem dozvola za postavljanje 5G antena, a da se pritom poštivaju propisane odredbe nižih razina. Naime, Švicarska ima složenu strukturu odlučivanja i ovlasti između lokalnih, kantonalnih i saveznih vlasti.

• Godinama se slična glasina širila i za austrijski grad Salzburg u kojem je dio lokalnih vlasti donio smjernice o izrazito niskim vrijednostima zračenja, ali za to nisu imali ovlasti. Tako su i danas u Salzburgu, kao i u svakom austrijskom gradu, na snazi smjernice o zračenjima koje je izdala Međunarodna komisija za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (ICNIRP). Važno je istaknuti da su z Hrvatskoj granice zračenja znatno strože nego u Austriji te od samih ICNIRP-ovih smjernica.

• Zbog drugačijeg funkcioniranja mreže, 5G tehnologija smanjuje ukupnu izloženost zračenju. Britanski regulator za elektroničke medije je nedavno objavio rezultate studije mjerenja zračenja u blizini 16 5G stanica postavljenih u 10 različitih gradova. Mjerenja su napravljena pokraj mjesta s velikim brojem korisnika pametnih telefona, poput shopping centara, a pokazala su kako su razine zračenja 5G stanica izrazito niska. Najviša razina izmjerenog zračenja iznosila 1.5 posto od propisanih vrijednosti Međunarodne komisija za zaštitu od neionizirajućeg zračenja. Cijela studija i rezultati britanskih mjerenja dostupni su na linku.

• Prošle godine su se godine našim javnim prostorom širile dezinformacije kako su Južna Koreja i Hrvatska eksperimentalna tržišta, svojevrsni 'pokusni kunići, za 5G što se pokazalo potpuno neistinitim. Dobar dio zemalja svijeta je već daleko odmaknuo u implementaciji 5G mreže, dok to Hrvatskoj tek predstoji, što se jasno vidi i iz podataka sa www.5gobservatory.eu, službene stranice Europske komisije o praćenju uvođenja 5G.

FAQ
pitanja i odgovori
informacije o 5G

Sljedeći članak

tehnologija
5G
testiranje tehnologije
uvođenje tehnologije

A što ako je 5G stvarno opasan?

objavljeno

03.03.2020.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?
Postavi nam pitanje.

Radnička 52/1, 1000 Zagreb

+385 1 4897 555

Copyright 2020, Povezani smo sigurni, All rights reserved

Radnička 52/1, 1000 Zagreb

+385 1 4897 555

Prijavi se na newsletter

Copyright 2020, Povezani smo sigurni, All rights reserved

Radnička 52/1, 1000 Zagreb

+385 1 4897 555

Copyright 2020, Povezani smo sigurni, All rights reserved

Radnička 52/1, 1000 Zagreb

+385 1 4897 555

Prijavi se na newsletter

Copyright 2020, Povezani smo sigurni, All rights reserved