Svi članci
objavljeno 11. 06. 2021.

Najavljena pametna 5G bolnica u Kini

Čitav svijet suočava se s trendom rasta troškova zdravstvene zaštite, a pandemija COVID-19 stvorila je dodatni pritisak na zdravstvene sustave i istaknula velike razlike u dostupnosti zdravstvenih usluga među državama i njihovim stanovništvom. Rješenja ovih problema nisu jednostavna, ali dio odgovora treba potražiti u najnovijoj 5G tehnologiji koja pokazuje potencijal za povećanje efikasnosti, kvalitete i dostupnosti zdravstvenih usluga diljem svijeta.


U Kini 5G već ulazi u zdravstveni sustav. Bolnica GD2H u kineskoj pokrajini Guangdong je 2018. godine započela s uvođenjem umjetne inteligencije za registraciju i trijažu pacijenata, dijagnostiku, organizaciju zdravstvenih kartona, za digitalno plaćanje i transport zaliha. Međutim, zbog ograničenja u dijeljenju big-date putem 4G mreže, nije bilo moguće praktično primijeniti umjetnu inteligenciju u cijeloj bolnici. Primjerice, ukoliko pacijent čeka hitnu operaciju u sali nakon rezultata snimanja MR-om, kirurzi mogu nastaviti s operacijom tek onda kada se slike i nalazi prenesu u sustav u operacijskoj sali, što oduzima vrijeme.


Široka primjena 5G tehnologije u bolnicama
Kako bi riješila ovakve probleme, ova kineska bolnica je nedavno najavila izgradnju pametne 5G bolnice u suradnji s Huaweijem što je privuklo svjetsku pozornost upravo zbog mogućnosti da se iz temelja promijeni način funkcioniranja bolnica. Pametne bolnice, kroz 5G tehnologiju, umjetnu inteligenciju i pohranu podataka u cloudu imaju veliku primjenu u pružanju same zdravstvene usluge, ali i podučavanju i osposobljavanju kadrova, istraživanju i upravljanju, a 5G tehnologija se može primijeniti i unutar i izvan bolnice, uključujući hitnu pomoć i operacijske sale.


5G tehnologija je 2019. godine omogućila ovoj kineskoj bolnici izvođenje složene operacije koja se uživo prenosila udaljenim kineskim bolnicama, što je omogućilo pretvaranje operacijske sale u učionicu. Bolnica je svoja kola hitne pomoći opremila prijenosnim računarskim skenerima za tomografiju (CT), elektrokardiogramima (EKG), aparatima za ultrazvuk srca i zalihama prve pomoći. Jednom kada pacijent uđe u kola hitne pomoći 5G tehnologija omogućava real-time prenošenje podataka pa se podaci o pregledima, dijagnozama i inicijalnom liječenju istovremeno prenose u bolnički sustav, a hitna pomoć spremna je za prihvat pacijenta. 5G tehnologija omogućava da kola hitne pomoći funkcioniraju kao mini bolnica što će skratiti vrijeme od nastanka bolesti do liječenja i tako povećati šanse za preživljavanje pacijenata.


5G se primjenjuje i u bolničkim odjelima u ovoj kineskoj bolnici. Npr. uređaj za infuziju automatski šalje podatke o brzini i preostalom vremenu infuzije medicinskoj sestri na njezin uređaj za praćenje pa se infuzija može korigirati s udaljenosti, bez ulaska u sobu pacijenta. Pacijenti na odjelima također mogu dobiti konzultacije na daljinu, pratiti vlastito liječenje, mogu pristupiti podacima o pregledima, liječenjima i troškovima putem pametnih ekrana uz krevet ili putem aplikacije DingBei Doctor.


Iskustva pametnih 5G bolnica mogu pružiti lekcije i tzv. internet bolnicama koje su potpuno digitalne platforme za pružanje zdravstvenih usluga i mogu biti model telezdravstva u Kini. Takve bolnice imaju za cilj ublažiti razlike u zdravstvenim resursima u različitim dijelovima Kine i zadovoljiti potrebe pacijenata koji žele primati zdravstvenu uslugu bez putovanja. Pacijenti mogu dobiti beskontaktno stručno savjetovanje i liječnički savjet prije posjeta bolnici, a ako je potrebno, mogu zatražiti kućnu dostavu lijekova nakon primanja elektronskog recepta. Ograničenja u dijeljenju big-date su osnovna prepreka za internet bolnice, pa 5G tehnologija može biti rješenje za njihovu veće korištenje.


U budućnosti se očekuje da će upotreba 5G s umjetnom inteligencijom pomoći u upravljanju bolnicama i donošenju odluka. Ostale primjene pametnih 5G bolnica uključuju bolničku sigurnost, obuku za nove doktore i istraživače i podučavanje studenata. Tu su i izazovi, uključujući javno prihvaćanje 5G-a, troškove izgradnje infrastrukture, sigurnost podataka i zaštita privatnosti.


Ovaj tekst je prijevod i prilagođena verzija originalnog članka objavljenog na web stranici: https://www.nature.com/articles/s41591-021-01376-9

Sljedeći članak

  • 5G
  • 5G u Hrvatskoj
  • informacije o 5G
  • mobilna mreža

Uvođenje 5G mreže i dalje intenzivno usprkos globalnoj pandemiji

Objavljeno 11. 06. 2021.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja