Svi članci
objavljeno 11. 06. 2021.

Najavljena pametna 5G bolnica u Kini

Čitav svijet suočava se s trendom rasta troškova zdravstvene zaštite, a pandemija COVID-19 stvorila je dodatni pritisak na zdravstvene sustave i istaknula velike razlike u dostupnosti zdravstvenih usluga među državama i njihovim stanovništvom. Rješenja ovih problema nisu jednostavna, ali dio odgovora treba potražiti u najnovijoj 5G tehnologiji koja pokazuje potencijal za povećanje efikasnosti, kvalitete i dostupnosti zdravstvenih usluga diljem svijeta.


U Kini 5G već ulazi u zdravstveni sustav. Bolnica GD2H u kineskoj pokrajini Guangdong je 2018. godine započela s uvođenjem umjetne inteligencije za registraciju i trijažu pacijenata, dijagnostiku, organizaciju zdravstvenih kartona, za digitalno plaćanje i transport zaliha. Međutim, zbog ograničenja u dijeljenju big-date putem 4G mreže, nije bilo moguće praktično primijeniti umjetnu inteligenciju u cijeloj bolnici. Primjerice, ukoliko pacijent čeka hitnu operaciju u sali nakon rezultata snimanja MR-om, kirurzi mogu nastaviti s operacijom tek onda kada se slike i nalazi prenesu u sustav u operacijskoj sali, što oduzima vrijeme.


Široka primjena 5G tehnologije u bolnicama
Kako bi riješila ovakve probleme, ova kineska bolnica je nedavno najavila izgradnju pametne 5G bolnice u suradnji s Huaweijem što je privuklo svjetsku pozornost upravo zbog mogućnosti da se iz temelja promijeni način funkcioniranja bolnica. Pametne bolnice, kroz 5G tehnologiju, umjetnu inteligenciju i pohranu podataka u cloudu imaju veliku primjenu u pružanju same zdravstvene usluge, ali i podučavanju i osposobljavanju kadrova, istraživanju i upravljanju, a 5G tehnologija se može primijeniti i unutar i izvan bolnice, uključujući hitnu pomoć i operacijske sale.


5G tehnologija je 2019. godine omogućila ovoj kineskoj bolnici izvođenje složene operacije koja se uživo prenosila udaljenim kineskim bolnicama, što je omogućilo pretvaranje operacijske sale u učionicu. Bolnica je svoja kola hitne pomoći opremila prijenosnim računarskim skenerima za tomografiju (CT), elektrokardiogramima (EKG), aparatima za ultrazvuk srca i zalihama prve pomoći. Jednom kada pacijent uđe u kola hitne pomoći 5G tehnologija omogućava real-time prenošenje podataka pa se podaci o pregledima, dijagnozama i inicijalnom liječenju istovremeno prenose u bolnički sustav, a hitna pomoć spremna je za prihvat pacijenta. 5G tehnologija omogućava da kola hitne pomoći funkcioniraju kao mini bolnica što će skratiti vrijeme od nastanka bolesti do liječenja i tako povećati šanse za preživljavanje pacijenata.


5G se primjenjuje i u bolničkim odjelima u ovoj kineskoj bolnici. Npr. uređaj za infuziju automatski šalje podatke o brzini i preostalom vremenu infuzije medicinskoj sestri na njezin uređaj za praćenje pa se infuzija može korigirati s udaljenosti, bez ulaska u sobu pacijenta. Pacijenti na odjelima također mogu dobiti konzultacije na daljinu, pratiti vlastito liječenje, mogu pristupiti podacima o pregledima, liječenjima i troškovima putem pametnih ekrana uz krevet ili putem aplikacije DingBei Doctor.


Iskustva pametnih 5G bolnica mogu pružiti lekcije i tzv. internet bolnicama koje su potpuno digitalne platforme za pružanje zdravstvenih usluga i mogu biti model telezdravstva u Kini. Takve bolnice imaju za cilj ublažiti razlike u zdravstvenim resursima u različitim dijelovima Kine i zadovoljiti potrebe pacijenata koji žele primati zdravstvenu uslugu bez putovanja. Pacijenti mogu dobiti beskontaktno stručno savjetovanje i liječnički savjet prije posjeta bolnici, a ako je potrebno, mogu zatražiti kućnu dostavu lijekova nakon primanja elektronskog recepta. Ograničenja u dijeljenju big-date su osnovna prepreka za internet bolnice, pa 5G tehnologija može biti rješenje za njihovu veće korištenje.


U budućnosti se očekuje da će upotreba 5G s umjetnom inteligencijom pomoći u upravljanju bolnicama i donošenju odluka. Ostale primjene pametnih 5G bolnica uključuju bolničku sigurnost, obuku za nove doktore i istraživače i podučavanje studenata. Tu su i izazovi, uključujući javno prihvaćanje 5G-a, troškove izgradnje infrastrukture, sigurnost podataka i zaštita privatnosti.


Ovaj tekst je prijevod i prilagođena verzija originalnog članka objavljenog na web stranici: https://www.nature.com/articles/s41591-021-01376-9

Sljedeći članak

  • 5G
  • 5G u Hrvatskoj
  • informacije o 5G
  • mobilna mreža

Uvođenje 5G mreže i dalje intenzivno usprkos globalnoj pandemiji

Objavljeno 11. 06. 2021.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
pitanja