Svi članci
objavljeno 21. 10. 2019.

IT ima snagu pokrenuti ozbiljnije promjene

Vodeće korporacije još prate što se zbiva u politikama i zakonodavstvima država članica EU što se tiče određivanja pravila poslovanja, no, važno je da shvate da je bitno i ono što se događa i odlučuje u Bruxellesu kao sjedištu EU, jer ondje se donose politike koje se provode u nacionalnim zakonima.

Poruka je to generalne direktorice DigitalEuropea, Cecilije Bonefeld-Dahl, na summittu NTA CEO održanom u Zagrebu u organizaciji HGK. DigitalEurope je udruženje koje se zalaže za to da se europskim tvrtkama i građanima omogući takvo regulatorno okruženje unutar kojeg bi postigli napredak u digitalnim tehnologijama. To udruženje, navode iz HGK, okuplja čak 35.000 poduzeća koja rade u Europi, a među njima su i globalni lideri i nacionalni trgovinske udruge.

Na zagrebačkom skupu izvršnih direktora članica DigitalEuropea te vodstava gospodarskih i trgovinskih komora istaknuto je kako je IT industrija budućnosti i ima šanse pokrenuti ozbiljnije promjene u našoj zemlji.

“Niti jedan drugi privatni sektor u Hrvatskoj ne nosi toliko investicija. ICT nam kontinuirano raste godinama, a izvoz mu čini gotovo trećinu prihoda, kaže direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić. Izraženo u brojkama, to znači (podaci za 2018.) prihode od 36,9 milijardi kuna, te prosječne neto plaće od 8511 kuna, a u oba podatka to je puno bolje od cijeloga gospodarstva.

U 2018. godini broj zaposlenih u ICT industriji bio je za 3098 ili 9,1% radnika viši nego 2017., a ukupno je takvih tvrtki bilo 5584, tj. 4,3% više. Govoreći što HGK kao krovno gospodarsko udruženje čini za digitalnu preobrazbu poslovanja, spomenut je projekt Digitalne komore, IKT platforma za e-usluge namijenjena poduzetnicima, javnoj upravi i građanima, koja im, uz ostalo, nudi gospodarske, financijske i druge bitne pokazatelje poslovanja. 

Sljedeći članak

  • 5G
  • budućnost
  • igre
  • online
  • tehnologija

Budućnost online igara

Objavljeno 21. 10. 2019.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
pitanja