Svi članci
objavljeno 21. 10. 2019.

IT ima snagu pokrenuti ozbiljnije promjene

Vodeće korporacije još prate što se zbiva u politikama i zakonodavstvima država članica EU što se tiče određivanja pravila poslovanja, no, važno je da shvate da je bitno i ono što se događa i odlučuje u Bruxellesu kao sjedištu EU, jer ondje se donose politike koje se provode u nacionalnim zakonima.

Poruka je to generalne direktorice DigitalEuropea, Cecilije Bonefeld-Dahl, na summittu NTA CEO održanom u Zagrebu u organizaciji HGK. DigitalEurope je udruženje koje se zalaže za to da se europskim tvrtkama i građanima omogući takvo regulatorno okruženje unutar kojeg bi postigli napredak u digitalnim tehnologijama. To udruženje, navode iz HGK, okuplja čak 35.000 poduzeća koja rade u Europi, a među njima su i globalni lideri i nacionalni trgovinske udruge.

Na zagrebačkom skupu izvršnih direktora članica DigitalEuropea te vodstava gospodarskih i trgovinskih komora istaknuto je kako je IT industrija budućnosti i ima šanse pokrenuti ozbiljnije promjene u našoj zemlji.

“Niti jedan drugi privatni sektor u Hrvatskoj ne nosi toliko investicija. ICT nam kontinuirano raste godinama, a izvoz mu čini gotovo trećinu prihoda, kaže direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić. Izraženo u brojkama, to znači (podaci za 2018.) prihode od 36,9 milijardi kuna, te prosječne neto plaće od 8511 kuna, a u oba podatka to je puno bolje od cijeloga gospodarstva.

U 2018. godini broj zaposlenih u ICT industriji bio je za 3098 ili 9,1% radnika viši nego 2017., a ukupno je takvih tvrtki bilo 5584, tj. 4,3% više. Govoreći što HGK kao krovno gospodarsko udruženje čini za digitalnu preobrazbu poslovanja, spomenut je projekt Digitalne komore, IKT platforma za e-usluge namijenjena poduzetnicima, javnoj upravi i građanima, koja im, uz ostalo, nudi gospodarske, financijske i druge bitne pokazatelje poslovanja. 

Sljedeći članak

  • 5G
  • budućnost
  • igre
  • online
  • tehnologija

Budućnost online igara

Objavljeno 21. 10. 2019.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja