Svi članci
objavljeno 26. 10. 2021.

Potpisan Sporazum o suradnji za tehnološki napredak i gospodarsku konkurentnost RH

U Zagrebu, 26. listopada 2021. – Hrvatska udruga poslodavaca potpisala je s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvom zdravstva Sporazum kojim se ICT sektor i država dodatno približavaju zajedničkom strateškom cilju – jačanju tehnološkog napretka i gospodarske konkurentnosti Hrvatske.

Predsjednik HUP-a Damir Zorić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državni tajnik ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, državni tajnik ministarstva zdravstva Silvio Bašić, predsjednik vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen

U uvodnom pozdravom govoru predsjednik HUP-a Damir Zorić, među ostalim, istaknuo je da IT sektor u Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina bilježi stabilan, dvoznamenkasti prosječni godišnji rast od 11,5 posto i predstavlja rastuću industrijsku granu u Hrvatskoj. Tijekom pandemije, IT i telekomunikacijska industrija pokazale su svoje kvalitete kao katalizatori digitalne transformacije na svim razinama, što je omogućilo nastavak gospodarske aktivnosti kompanija, rada na daljinu, školovanja djece i mladih te kupovine potrepština. Tomislav Makar, dopredsjednik HUP ICT Udruge i voditelj Radne skupine za telekomunikacije naglasio je kako pak kralježnicu ICT-a, na kojoj sve počiva i na koju se sve naslanja, čini kvalitetna komunikacijska infrastruktura.

„Bez ulaganja u širokopojasni Internet i novu generaciju mobilne mreže 5G, nema govora o digitalnoj transformaciji privatnog i javnog sektora, nema razvoja novih usluga i proizvoda visoke dodane vrijednosti i nema specijalizacija koje bi Hrvatsku činile konkurentnom u europskom i svjetskom kontekstu. 5G komunikacijska infrastruktura ključna je i u ravnomjernijem regionalnom razvoju Hrvatske, ruralnih dijelova i otoka, jer smo zahvaljujući njoj svi jednako digitalno povezani“, istaknuo je Tomislav Makar.

Predsjednik HUP-a Damir Zorić

Poruku važnosti infrastrukture za uravnoteženi razvoj Republike Hrvatske poslao je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je naglasio kako su nam potres i pandemija jasno dali do znanja koliko je važna komunikacijska infrastruktura:

Dio građana i dalje ima određeni strah od razvoja komunikacijske infrastrukture te se u nekim sredinama, nažalost, uklanja oprema nužna za komunikaciju, obrazovanje i rad na daljinu. Stoga je inicijativa koja okuplja sve dionike sektora osobito važna jer će doprinijeti edukaciji i informiranju građana o važnosti razvoja i normalnog funkcioniranja komunikacijske infrastrukture“, rekao je ministar Butković.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković

Potpunu podršku Vlade RH što bržoj i lakšoj implementaciji mreže novih generacija istaknuo je i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat koji je rekao kako je svima potpuno jasno da filozofija izdavanja dozvola za gradnju mora biti drastično modificirana i brža uz manje administrativnih prepreka.

Teško je zamisliti bilo kakvu investiciju bez brzih širokopojasnih mreža. Nećemo zazirati od svega što je novo, već ćemo gledati da inovacije dođu što prije u Hrvatsku. Pripremamo se i na izmjenu Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji i ono što je sigurno, ovi zakoni, ali i drugi propisi ne smiju biti kamen spoticanja razvoju 5G mreže“ istaknuo je ministar Horvat.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat

U ime ministarstva zdravstva Sporazum je potpisao državni tajnik Silvio Bašić koji je istaknuo važnost suvremenih tehnologija za razvoj telemedicine koja može ponuditi odgovor na strukturni problem nedostatka kadrova u zdravstvu. Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg naglasio je kako su zeleno i digitalno ključne agende Europske unije koje se prožimaju kroz sve projekte financirane iz strukturnih fondova, a ICT doprinosi ostvarenju globalnih ciljeva u zaustavljanju klimatskih promjena.

Sporazumo suradnji za tehnološki napredak i gospodarsku konkurentnost Republike Hrvatske potpisan je u sklopu inicijative Povezani smo sigurni koju posljednje dvije godine provodi HUP, a čija je svrha informirati i educirati javnost o utjecaju razvoja digitalne infrastrukture na obrazovanje, zdravlje, sigurnost, industriju, istraživanje i razvoj, poljoprivredu, promet i energetiku. Njime s želi potaknuti javne rasprava znanstvenika tehničke i zdravstvene struke, regulatora, zakonodavne i izvršne vlasti, operatora, predstavnika civilnog društva te korisnika usluga o aktivnostima razvoja elektroničkih komunikacijskih mreža i uvođenja mreža pete generacije.

Sljedeći članak

5G u praksi: 30 inovativnih primjera

Objavljeno 26. 10. 2021.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja