Svi članci
objavljeno 18. 09. 2019.

Hologramski telefonski pozivi – budućnost koja dolazi

Hologramski telefonski pozivi više nisu stvar SF filmova, već budućnost koja dolazi. I koja se već testira!

Superbrze 5G mreže mogle bi dovesti do velikih promjena u načinu korištenja mobilnih telefona i omogućiti nam uživanje u virtualnoj stvarnosti, interaktivne prijenose uživo pa čak i hologramske slike koje ćemo odašiljati sa svojih uređaja. 

Možda su vam pažnju privukli hologrami – da, mislimo na poznate scene iz Ratova zvijezda kada robot R2-D2 emitira hologramsku poruku princeze Leije. A zamislite kada biste hologramske slike mogli odašiljati s mobitela ili tableta – gdje god se nalazili.

Prvi hologramski poziv već je obavljen

Testiranja tih mogućnosti već se obavljaju i razne kompanije jure postati prvima koje će to učiniti komercijalno dostupnim – procjenjuje se u sljedećih pet godina. Lani su Verizon (SAD) i KT (Koreja) objavile kako su uspostavile prvi hologramski poziv uživo između te dvije kompanije. Preduvjet za to je postojanje 5G mreža.

Trenutačno je za gledanje AR/VR snimaka potrebna posebna oprema i zatvorena prostorija, ali za pet godina AR/VR snimke doslovno će iskakati iz mobitela.

Kako 5G pomaže da SF ideje postanu stvarnost? Niska latencija 5G mreže trebala bi omogućiti interakciju u stvarnom vremenu putem weba i ukloniti prekide i zastoje koji se događaju, primjerice, putem Skypea na 4G mrežama nižih brzina.

Prošle je godine Mischa Dohler, profesor bežične komunikacije na King’s Collegeu u Londonu, pokazao kako će budućnost izgledati uz 5G tehnologiju: održao je koncert uživo sa kćeri, koristeći 5G video link. Ona je pjevala u londonskoj Guildhall dvorani, a on ju je pratio s berlinskog Brandenburger Tora, 1000 kilometara dalje, uz odgodu od samo 20 milisekundi.

Budućnost nogometa

Sve ove, već danas dostupne mogućnosti, znači da budućnost donosi mnogo više interaktivnog sadržaja u koji korisnik može uroniti. Na primjer, sofisticirane AR igre (poput popularnog PokemonGoa), filmova u 360 stupnjeva (poput već danas dostupnih fotografija) i “pametnog turizma”, odnosno prikaza podataka o određenoj destinaciji putem AR ili VR rješenja na pametnim telefonima korisnika.

A zamislite tek mogućnost da gledate utakmicu na stadionu, s mogućnošću prebacivanja između kuteva kamere, uz statistike i podatke o utakmici kakve vide gledatelji kod kuće.

Kada bi se sve ovo moglo dogoditi i za obične korisnike? Testiranja i isprobavanja već uvelike traju, a prva komercijalna rješenja trebala bi biti dostupna već od 2021. godine. 

Sljedeći članak

  • 5G
  • 5G i promet
  • 5G veza
  • automobili
  • BMW
  • senzori
  • tehnologija

Najavljen prvi automobil s 5G vezom

Objavljeno 18. 09. 2019.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
pitanja