Svi članci
objavljeno 24. 09. 2019.

Gradovi budućnosti, pametni gradovi

Poput svih ostalih promjena, 5G donosi visoku pouzdanost i širokopojasnu mrežu, što je pokretačka snaga svih pametnih gradova. Kad je komunikacija gotovo trenutačna i svaka stvar može razgovarati jedna s drugom, sve može biti povezano i osigurati učinkovitost bez presedana.

Jedan od primjera su pametne kontrole prometa. Kada je čitav grad povezan 5G mrežom i automobili mogu komunicirati izravno s drugim automobilima i prometnom signalizacijom, prometna svjetla će reagirati na odgovarajuć način. Jednog dana možda nestane čekanja na crvenom, iako nema drugih automobila u blizini: sustav će znati kada se druga vozila približavaju dovoljno brzo da na vašoj strani uključi crveno ili ćete moći proći križanje bez čekanja.

Izbjegavanje gužvi i prometnih čepova još je jedan način na koji će 5G promijeniti naš svakodnevni život. Čepovi se događaju kada automobili ispred nas uspore toliko da svi iza moraju usporiti kako bi izbjegli prometnu nesreću.

Komunikacija vozila putem 5G mreže neće dopustiti da se to dogodi jer će svaki automobil biti svjestan lokacije ostalih automobila i znat će to dovoljno ranije – puno prije vas – pa će se stvarati nove povoljnije rute ili prilagođavati brzina kako bi se osiguralo nesmetano kretanje prometa. Ovakav neprekidan promet podataka ne može se odašiljati bez poteškoća ili na vrijeme ako je područje zakrčeno drugim bežičnim prometima – a 5G će podržati te zahtjeve za velikom količinom podataka.

Druga potencijalna korist pametnog 5G grada odnosi se na sigurnost pri usmjeravanju prometa: zaustavljanje ili usporavanje vozila javnog prijevoza, javni radovi i drugi dinamični scenariji traže posebnu pažnju. Ako su u zoni radova postavljeni senzori s 5G vezom, ili vozila međusobno komuniciraju, vozači mogu dobiti upozorenje koje će im koristiti.

Sljedeći članak

  • budućnost
  • hologram
  • mobitel
  • telefonija

Hologramski telefonski pozivi – budućnost koja dolazi

Objavljeno 24. 09. 2019.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja