Britanski regulator Ofcom izmjerio razinu zračenja 5G baznih stanica

Kako bi otklonio bilo kakve sumnje oko 5G mreža britanski regulator telekomunikacijskog tržišta Ofcom odlučio se nastavak mjerenja razine zračenja koje proizvode bazne stanice koje se koriste za novu generaciju mobilne telefonije.

Kako ističu u Ofcomovu istraživanju prema procjenama Public Health England (PHE) ocjenjuje se da „ukupna razina primljenog zračenja odnosno izloženosti zračenju će biti manja od propisanih smjernica i kao takva neće imati nikakvih posljedica na ljudsko zdravlje“.

Ofcom je proveo mjerenje elektromagnetskog zračenja na 16 lokacija u 10 gradova širom Ujedinjenog Kraljevstva, a neki od njih su Belfast, Cardiff, Edinburgh, Manchester, Liverpool, Bristol, Glasgow i London. Razlog Ofcomovog odabira upravo ovih gradova i mjerenja elektromagnetskog zračenja upravo u ovim područjima pojašnjavaju činjenicom kako je tu najveći broj pametnih 5G telefona, a pritom su birana i mjesta poput transportnih središta i shopping centara kako bi se dobilo stvarno stanje na terenu i izmjerila stvarna razina elektromagnetskog zračenja u 5G frekvencijskim opsezima. 

Istraživanje je pokazalo kako u svim mjernim slučajevima razina elektromagnetskog zračenja 5G baznih stanica je samo maleni postotni udio od ukupno dozvoljenog elektromagnetskog zračenja. Ofcomovi stručnjaci ističu kako je najviše izmjereno elektromagnetsko zračenje doseglo je svega 1,5 posto od dopuštene razine prema relevantnom britanskom zakonskom okviru koji je u skladu s europskim smjernicama bez obzira što je u međuvremenu Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo Europsku uniju.

Stručnjaci koji su radili istraživanje posebno napominju kako je u ovom trenutku uvođenje 5G mreža tek u svojim počecima i upotreba pametnih telefona i drugih uređaja koji koriste 5G infrastrukturu je još uvijek malen. Stoga Ofcom najavljuje nastavak kontinuiranih mjerenja pritom napominjući kako su takva mjerenja provodili i tijekom uvođenja, implementacije i rasta upotrebe 4G mreža koje su danas standard diljem Europe.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja