Svi članci
objavljeno 11. 10. 2021.

5G u praksi: 30 inovativnih primjera

Sve je više inovativnih primjera upotrebe 5G-a, a mogućnosti i prilike samo rastu. Procjenjuje se kako će upravo 5G omogućiti razvoj autonomnih vozila, pametnih gradova, zatim automatiziranih tvornica i novi val poslovne komunikacije. Prema rezultatima studije koju je proveo Accenture, 79 posto tvrtki diljem svijeta vjeruje da će 5G imati značajan utjecaj na njihovu organizaciju, a 57 posto njih vjeruje da će taj utjecaj biti revolucionaran. Budući da je roll-out 5G mreže u tijeku,  mnogi od ovih primjera su u fazi testiranja. Ipak, oni pokazuju golemi potencijal 5G tehnologije koja svoje mjesto pronalazi u svim sektorima gospodarstva i društva.

1. Pametni gradovi

Jedan primjer upotrebe 5G-a za razvoj pametnog grada je Alba Iulia Smart City, koji uključuje uvođenje nadzora gužvi, senzore za parkiranje i pametno gospodarenje otpadom.

2. Autonomna vozila

Britanska mreža O2 je najavila projekt testiranja autonomnih vozila u Londonu koristeći svoju 5G mrežu. Mreža se udružila sa Smart Mobility Living Lab – istraživačkom organizacijom koju čine stručnjaci iz Laboratorija za transportna istraživanja (TRL), DG Cities, Cisco i Sveučilišta Loughborough – kako bi razvili ono za što tvrde da je „the most advanced driverless testbed in the world“.

3. Poboljšanje iskustva na sportskim događajima

Prosječna utakmica Bundeslige privuče 43.000 gledatelja, koji troše u prosjeku 500 GB – brojka koja je porasla za 50 posto u posljednjih dvanaest mjeseci. Zbog toga se neke sportske organizacije strahuju da će gledatelji ostati kod kuće ako ne mogu ostati povezani. Postojećim mobilnim i Wi-Fi mrežama nedostaju kapaciteti za tako gusto naseljena okruženja pa 5G nudi rješenja, koja neće samo povećati zadovoljstvo gledatelja, već će omogućiti i nova iskustva. Npr. njemački FA planira omogućiti obožavateljima uvid u podatke u stvarnom vremenu – poput brzine igrača u sprintu.

Prema rezultatima studije koju je proveo Accenture, 79 posto tvrtki diljem svijeta vjeruje da će 5G imati značajan utjecaj na njihovu organizaciju, a 57 posto njih vjeruje da će taj utjecaj biti revolucionaran.

4. Bolje upravljanje publikom na sportskim stadionima

Verizon i Cisco surađuju u isporuci brojnih novih mogućnosti na stadionima, poput mogućnosti korištenja analitike za procjenu vremena čekanja na ulazima, toaletima i tribinama.

5. Sportsko emitiranje

Sportsko emitiranje je najrazvijeniji primjer uporabe 5G-a do sada, s gotovim inovacijama koje povećavaju učinkovitost. 5G kamere uklanjaju potrebu za korištenjem kabela i olakšavaju pokrivanje sportova koji se odvijaju na velikom području. Fox Sports je testirao 5G na golfskom US Openu dopuštajući svom timu da pokrije veći dio terena, dok je 5G korišten za snimanje određenih događaja na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine.

6. 5G dronovi

Irski startup  Manna razvija i testira tehnologiju za dostavne dronove koji su povezani 5G-om. Svaka bespilotni letjelica imat će tri baterije, što znači da mogu obaviti pet isporuka na sat.

7. Sveobuhvatna zabava

Verizon je predstavio svoju 5G tehnologiju u realnom vremenu kroz prikazivanje efekata iz Ratova zvijezda: Uspon Skywalkera. Mreža se udružila s Walt Disneyem za demonstraciju na premijeri u Hollywoodu na kojoj su gosti mogli komunicirati s pripadnicima Sitha u stvarnom vremenu. Sudionici demonstracije mogli su pristupiti ekranu i stupiti u interakciju s dvojicom Sith vojnika koji su reagirali u stvarnom vremenu, a koji su se nalazili na udaljenoj lokaciji.

8. Vlakovi

Virgin Trains je u svojim vlakovima isprobavao Wi-Fi s 5G napajanjem na uslugama između londonskog Eustona i Birmingham New Streeta te između londonskog Eustona i Manchester Piccadillyja.

9. Podzemna željeznica

5G RailNext je najavio novi projekt za istraživanje novih slučajeva upotrebe 5G -a za podzemne željeznike postavljanjem jedinstvene privatne 5G mreže za povezivanje putnika koji putuju vlakom povijesnom škotskom podzemnom željeznicom Glasgow.

10. Proizvodnja

5G se u kontekstu proizvodnje ne odnosi na korištenje javno dostupnih 5G veza koje koriste potrošači. 5G za industriju podrazumijeva privatne 5G mreže koje oživljavaju ideju pametne tvornice. Cilj je predvidjeti probleme, vidjeti probleme koji se pojavljuju u stvarnom vremenu i smanjiti zastoje u proizvodnji.

11. Pametne tvornice

U SAD-u mobilna mreža Verizon udružila se sa stručnjakom za proizvodnju stakla Corning kako bi istražila kako 5G može poboljšati tvorničko okruženje kroz poboljšanje kontrole i praćenje zaliha.

12. Poljoprivreda i stočarstvo

Tradicionalne industrije, poput poljoprivrede, koristit će 5G senzore za prikupljanje informacija u stvarnom vremenu o gnojidbi, stoci i potrebama vlage, pomažući u očuvanju energije. Već vidimo pojavu pametnih farmi s uslugama kao što su MooCall – senzor koji se pričvršćuje na rep krava, a zatim upozorava poljoprivrednike kada se krava sprema roditi.

13. Zdravstvo

Telefónica je, uz pomoć bolnice u Malagi, predstavila prvi sustav pomoći za kirurgiju koji u potpunosti radi na  5G tehnologiji. Telefónica je emitirala medicinske treninge uživo, i to u 4K kvaliteti, bez kašnjenja. Također, jedan britanski operater je sklopio ugovor sa Samsungom i NHS-om za testiranje pametnih vozila hitne pomoći opremljenih 5G tehnologijom, uključujući video tehnologiju u stvarnom vremenu i visokokvalitetne skenere.

14. Građevinska industrija

KT i Hyundai Engineering & Construction najavili su da će zajedno raditi na izgradnji  5G mreže  na gradilištima, s ciljem razvoja tehnologije gradnje i automatizacije. Koristeći 5G infrastrukturu, mogli bismo vidjeti autonomne građevinske robote, a  5G  će se također koristiti za poboljšanje druge tehnologije s boljom produktivnošću i nadzorom na gradilištima.

15. Očuvanje energije

Nedavno McKinseyjevo izvješće tvrdi da bi gradovi koji primjenjuju niz pametnih rješenja mogli smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 10 do 15 posto.  

16. IP emitiranje

2019. godine konzorcij europskih broadcasting tvrtki – predvođen tvrtkom Nevion – dobio je od EU  bespovratna sredstva u iznosu od dva milijuna eura za stvaranje udaljenog produkcijskog 5G studija. Projekt, poznat kao VIRTUOSA , izabran je s popisa od 225 aplikacija, a najavio je i da je napravio prvi tehnički korak, otvorivši proizvodni studio temeljen na IP-u, u Nevionovom servisnom operativnom centru (SOC) u Gdanjsku u Poljskoj.

17. 5G studio rasvjeta

Telia je zajedno s TV postajom TV2 Danska i rasvjetnom kućom BB&S razvila partnerstvo za razvoj 5G spojenih svjetiljki koje se mogu koristiti u TV i filmskoj produkciji te bi jednog dana mogle transformirati industriju emitiranja programa.

18. Nafta i plin

Centrica Storage i Vodafone su sklopili partnerstvo koje će izgraditi plinsku tvornicu budućnosti, pružajući mobilnu privatnu 5G mrežu. Nova 5G infrastruktura omogućit će da se automatizira, nadzire i centralizira veći dio kritičnih operacija održavanja i inženjeringa. Podaci u stvarnom vremenu omogućit će Centrica Storageu nadzor nad svojim pogonom, pojednostavljenje operativnih resursa i smanjenje troškova.

19. Komunikacija

Kada se 5G videopozivi poboljšaju, očekujte se veliki skok dolaskom živih 3D hologramskih telefonskih poziva. Prošle godine britanski mrežni operater Vodafone obavio je prvi britanski hologramski poziv koristeći 5G tehnologiju, a nogometaš Engleske i Manchester Cityja Steph Houghton upotrijebio je 5G tehnologiju za hologramski poziv iz Manchestera.

20. Kontrola kvalitete

Tvrtka Ice Mobility koristi 5G za pomoć pri pakiranju proizvoda uz pomoć računalnog vida. Prikupljanjem podataka o greškama pri pakiranju proizvoda u stvarnom vremenu, tvrtka ima potencijal poboljšati osiguranje kvalitete na licu mjesta i uštedjeti 15 do 30 posto vremena obrade.

21. Osnaživanje malih proizvođača

Verizon se udružio s organizacijom za pomoć poduzetnicima i inovatorima na području New Jerseyja  kako bi stvorili „5G Impact Challenge“, čiji je cilj omogućiti brojnim malim tvrtkama nove načine korištenja 5G tehnologije. Jedan od takvih slučajeva uključivao je pružanje posjetiteljima SOHO Flower & Gardena priliku da pogledaju cvijeće u okruženju proširene stvarnosti, kako bi mogli vidjeti kako će izgledati prije nego što se odluče za njihovu kupnju.

22. 5G u lukama

2020. godine luka Zeebrugge, jedna od najprometnijih luka na svijetu je najavila završetak prve faze privatne bežične 5G mreže. Mreža se sada koristi za povezivanje s tegljačima, detektorima onečišćenja zraka, sigurnosnim kamerama i senzorima za pristanište.

23. Obrazovanje

Sveučilište Nova Southeastern nudit će svojim studentima 5G mrežu koja će pokrivati kampus od 314 hektara, uključujući urede, učionice, knjižnicu, rezidencije, računalne učionice i sportske sadržaje, pružajući 5G pristup studentima i nastavnicima.

24. Transformacija turističkih atrakcija

Azoomee/Da Vinci, tvrtka fokusirana na dječju zabavu, objavila je novo iskustvo proširene stvarnosti koje omogućuje mladim posjetiteljima bečke zgrade Rathaus da dožive digitalno poboljšano okruženje dok se kreću kroz zgradu. Aplikacija Azoomee/Da Vinci AR omogućuje djeci da vide povijesne ličnosti kako skaču na trampolinu, igraju nogomet, a istovremeno mijenjaju krajolik.

25. Servisni botovi

Na Svjetskom kongresu mobilnih uređaja 2021. godine u Šangaju, OrionStar, tvrtka specijalizirana za robotsku tehnologiju, lansirala je tri servisna robota koji uključuju Qualcomm tehnologiju.

26. 5G Internet of Things putem nanosatelita

Open Cosmos , britanska tvrtka specijalizirana za satelitsku tehnologiju, lansirala je dva komercijalna nanostelita, od kojih je jedan 5G IoT satelit za telekomunikacijskog operatera Sateliot – prvi te vrste koji pruža kontinuiranu IoT vezu, spajajući satelitske i zemaljske mreže.

27. 5G u kutiji

Tvrtka Singte je pokrenula GENIE, prvu prijenosnu 5G platformu na svijetu. Ova nova 5G tehnologija omogućit će poduzećima da iskuse mogućnosti 5G -a i probne slučajeve uporabe u vlastitim prostorijama.

28. 5G „digitalna dvostruka“ tehnologija

Digitalna dvostruka tehnologija omogućava stvaranje digitalne verzije fizičkog objekta ili okruženja, s kojom se zatim može daljinski upravljati. To bi moglo podrazumijevati virtualnu rekreaciju radnog prostora, gdje bi ljudi mogli sigurno trenirati koristeći VR opremu.

29. 5G u zračnim lukama

Kina je najavila prvi svjetski gigabitni 5G dostupan u zračnoj luci. Kod velikih zračnih prijevoznika poput međunarodne zračne luke Chengdu Tianfu, koji koriste pametne putničke usluge zasnovane na 5G-u, izuzetno je važna dostupnost brzog 5G-a.  

30. Prva 5G podstanica na svijetu

Projekt Constellation će koristiti 5G kako bi im pomoglo da budu učinkovitiji i omogućilo oslobađanje kapaciteta za čistu energiju. Projekt Constellation povezat će dijelove britanske električne mreže brzom 5G vezom, pri čemu će računala biti instalirana u električnim podstanicama kako bi međusobno komunicirali u stvarnom vremenu radi poboljšanja učinkovitosti.

Ovaj tekst je prijevod i prilagođena verzija originalnog članka objavljenog na web stranici: https://www.5gradar.com/features/what-is-5g-these-use-cases-reveal-all

Sljedeći članak

5G kao rješenje za prometne gužve i sigurnost sudionika u prometu

Objavljeno 11. 10. 2021.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja