Pametna proizvodnja za pametno doba

Pametna proizvodnja, Industrijska revolucija 4.0, Tvornica budućnosti… puno je novih riječi, a sve opisuju revoluciju u industriji kakvu poznajemo. Za razliku od prve industrijske revolucije koja je počivala na pari i željezu, ova se industrijska revolucija temelji na računalnoj snazi, telekomunikacijama i tehnologijama koje pokreću bolje, učinkovitije radno mjesto.

Neke studije govore da su oni koji su među prvima uveli pametne proizvodne strategije prijavili dokazanu 82 posto veću učinkovitost. A sve to prije masovnog uvođenja 5G tehnologije koja treba upravo povećati učinkovitost proizvodnje.

Qualcomm predviđa da će uvođenje 5G tehnologije povećati globalni BDP za 3 trilijuna dolara te do 2035. kreirati više od 22 milijuna radnih mjesta. Ako vam je teško vizualizirati što to znači, zamislite još jednu ekonomiju na svijetu – veličine Indije.

Potencijal umjetne inteligencije

Prema procjenama, tržište umjetne inteligencije vrijedilo je 16 milijardi dolara 2017. godine, a do 2025. godine vrijedit će više od 190 milijardi dolara. A to znači da je tehnologija sve popularnija i raširenija – i da doista „mijenja igru“. Umjetna inteligencija doista donosi prednost na tržištu: potrebno je proizvoditi sve složenije i složenije proizvode, uz istovremeno pridržavanje propisa i standarda. Svemu tome treba pridodati očekivanja korisnika koja se ne smanjuju: oni i dalje traže visoko funkcionalne proizvode iznimne kvalitete. I tu pomaže umjetna inteligencija (AI).

Da bi AI funkcionirao kako treba, potreban je pouzdan, robusan, propustan i brz internet – što 5G tehnologija omogućava. Tada AI može funkcionirati kao kontrola kvalitete u proizvodnji, umanjujući mogućnost ljudske pogreške. Dobar AI upozorava na pogreške i kvarove na početku procesa, što štedi novac, vrijeme i trud. Također, AI automatizira proces, čineći ga sigurnijim i otpornijim, i pomaže upozoriti na potrebe za održavanjem strojeva u tvornicama.

5G umjesto Wi-Fija

Osim većih brzina (čak do 10 ili više puta) i 50 puta niže latencije, 5G je poseban i po tome što podržava više uređaja od 4G mreže. A to je iznimno korisno u industriji, odnosno tvrtkama koje koriste povezane uređaje na jednom mjestu, kao što je na primjer proizvodni pogon.

Koliko je to važno proizvođačima, dovoljno govori primjer Audija koji u sljedećih par godina planira uvesti svoju 5G mrežu. Smatraju da je to nužan preduvjet da uređaji i roboti rade brže i sigurnije, uz postojeća internetska rješenja.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja