Nova era putovanja

Prijevoz koji je brz, siguran i ugodan? Zvuči kao znanstvena fantastika, ali upravo je ovo jedno od područja na kojem 5G doista ima priliku zasjati. Niska kašnjenja (latencija), visok kapacitet mreže i njena pouzdanost značajno će utjecati na način putovanja roba i ljudi.

5G tehnologija trebala bi – kada jednom bude u potpunosti uvedena – osigurati potpunu povezanost svih segmenata infrastrukture budućih pametnih gradova. Ona će podržavati međusobnu komunikaciju između vozila te između vozila komuniciraju i senzora pametnih gradova na mostovima, cestama, semaforima…

Jedinstveni mrežni protokol

Današnja urbana mrežna tehnologija uobičajeno koristi čitav niz različitih protokola koji nisu napravljeni da međusobno komuniciraju. Korištenjem informacijskih protokola kojima se objedinjavaju već postojeće tehnologije gradovi mogu uspostaviti objedinjene mreže zajedničkih pravila. Jedinstveni protokoli omogućavaju da povezana vozila putuju između različitih odredišta. A to znači potpunu vidljivost svih sudionika u prometu, na svim točkama.

Povećana propusnost mreže omogućava, na primjer, bolje planiranje javnog prijevoza kod velikih događanja ili kod velikih gužvi. Jednostavno: u stvarnom je vremenu vidljivo stanje svih točaka u prometu pa imamo bolji pregled nad tijekom prometa i kapacitetom javnog prijevoza. Jednako tako prijevoznici mogu dobiti aktualne telemetrijske podatke o svim važnim elementima: od lokacije vozila, do vremena čekanja, potrošnje goriva… Analitički sustavi koriste sve te podatke i optimiziraju promet.

Sigurnost i pouzdanost

Sve ovo dovodi do veće sigurnosti i pouzdanosti. Vozači javnih i privatnih flota ostaju povezani i u hitnim slučajevima te dobivaju podatke u stvarnom vremenu o, na primjer, opasnim uvjetima u prometu. Tako mogu dinamički mijenjati rute, kako je potrebno i povećati sigurnost putovanja – ali i smanjiti trošak. Mreže pametnih gradova omogućavaju komunikaciju vozila i infrastrukture: semafori mogu dinamički utjecati na protočnost prometa i smanjiti nepotrebne zastoje. Na autocestama vozila mogu javljati drugim vozilima o uvjetima u prometu te učiniti promet sigurnijim.

A nismo se još uopće dotakli autonomnih vozila kojima će upravo ovi mrežni protokoli omogućiti povećanu sigurnost i pouzdanost.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja