Kako će 5G promijeniti svijet financija?

Svijet financija i bankarstva već je u svojevrsnoj transformaciji i teško je zamisliti da bi nova tehnologija mogla donijeti još veće promjene. Ali 5G će – uz superbrza računala, AR, VR i IoT dodatno promijeniti industriju. Evo i 8 načina kako će se to dogoditi.

1. Financijski savjeti AI robota

Robosavjetnici nisu novost. Riječ je o automatiziranim financijskim savjetnicima koji su inačica klasičnih savjetnika, ali bazirani na umjetnoj inteligenciji (AI). Dodajte tome virtualnu stvarnost i supebrzi internet i doista imamo financijske savjetnike iz SF filmova.

2. Povećana sigurnost

Obrada informacija u stvarnom vremenu dovest će do boljih sigurnosnih rješenja jer je u stvarnom vremenu moguće analizirati biometričke podatke, poput otisaka prsta, zjenica ili nečeg sličnog. Testovi ponašanja, poput testova načina na koji se osoba potpisuje (brzina pokreta olovke, pritisak i nagib olovke) ili načina hoda (brzina, držanje) također se mogu koristiti u bankarstvu da bi se dokazao identitet osoba. Sve to može omogućiti bolji nadzor nad transakcijama: 5G će omogućiti brzu razmjenu geolokacijskih podataka. Znate one slučajeve kada morate autorizirati transakciju dok ste u inozemstvu? Prošlost – vaša se transakcija može lako provjeriti koristeći vaše geolokacijske podatke.

3. Personalizirano bankarstvo

Personalizirano bankarstvo već danas postoji, no 5G će, zahvaljujući visokim brzinama prijenosa podataka, niskoj latenciji i neprekidno povezanosti, dovesti do razvoja neovisnih aplikacija koje nude financijske savjete. Moći ćete imati više nadzora nad svojom potrošnjom pa ćete dobivati i konkretne savjete na lokaciji – ovisno o tome što želite.

4. Brža analiza osiguranja

Kada u budućnosti prijavite štetu, procjenitelji će se na lokaciji možda pojaviti s AR naočalama koje prenose vizualne informacije o šteti. Procjenitelj može procijeniti štetu sukladno uputama stručnjaka u središnjem uredu. A to znači brže rješavanje zahtjeva – možda i trenutačno.

5. Nosiva tehnologija i plaćanje

Mnogi ljudi već plaćaju koristeći pametne telefone i tehnologiju. Ali 5G će dovesti do razvoja novih tehnoloških rješenja, poput satova i naočala, kojima će se plaćati. Takva rješenja osiguravaju detaljniji prikaz korisničkog ponašanja i zdravlja, a to pak može utjecati na osiguranja, kredite i potencijalne savjete. Korisnicima je prednost veća brzina odobravanja zahtjeva, i veća sigurnost transakcija.

6. Pop-up poslovnice i bankomati

Tradicionalnih je banaka sve manje, ali pop-up bežične poslovnice jedan su način osiguravanja usluga na mjestima gdje nema potreba za trajnim poslovnicama. Podržane 5G tehnologijom, te će poslovnice moći osigurati potpunu sigurnost i rješenja na razini klasičnih poslovnica. A tu su i virtualni savjetnici ili službenici koji se mogu nalaziti stotinama kilometara dalje.

7. Nova era financijskih aplikacija

Različite bankovne aplikacije već postoje i koriste se na tržištu. 5G će omogućiti da takva rješenja sada funkcioniraju u cloudu. Za korisnika to znači upravljanje novcem s bilo koje pristupne točke (na primjer, automobila ili pametnog sata).

8. Mikro plaćanja bez grešaka

Mikroplaćanja, poput malih transakcija, kao što je plaćanje parkiranja, članaka na internetu ili Wi-Fi pristupnih točaka bit će potpuno automatizirano korištenjem 5G tehnologije. Sustav može funkcionirati na način jednog klika – savršeno sigurno, jer trgovac ne dobiva podatke o računu.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja