Kako 5G mijenja pametne gradove?

Sve brži rast gradova i klimatske promjene predstavljaju velik izazov gradovima diljem svijeta. Tako je i nastao koncept „pametnih gradova“, odnosno gradova koji razvijaju strategije pametnog razvoja pokretanog digitalnom tehnologijom koje dovode do inovativnih rješenja problema prenapučenosti, naprezanja prometne infrastrukture, zagađenja… Većina tih strategija uključuje i senzore koji su sa sustavom upravljanja povezani 5G mrežom.

Koliko je ove probleme važno riješiti, govore prognoze da će do 2050. godine dvije trećine svjetskog stanovništva živjeti u gradovima. Gradovi su također ogromni energetski potrošači: troše tri četvrtine energije i zaslužni su za 80% emisija stakleničkih plinova. Gradovi koji se uspješno uhvate u koštac s tim izazovima stječu važnu prednost u godinama koje dolaze. Jedan od takvih gradova je i Beč – 2019. godine deseti put zaredom proglašen najpogodnijim gradom za život prema međunarodnoj konzultantskoj tvrtci Mercer. Beč je također prema Globalnom indeksu kvalitete života institucije Economist Intelligence Unit 2018. i 2019. godine odnio prvo mjesto, a konzultantska tvrtka Roland Berger označila ga je kao grad s najboljom strategijom pametnih gradova. Prošle se godine Beč našao među 20 najsigurnijih putničkih odredišta u Europi, ponajprije zbog strategije rješavanja krize izazvane pandemijom COVID-19.

Bečka strategija

Ali što točno grad čini pametnim? Za Beč je to veća kvaliteta života, uz najvišu zaštitu resursa korištenjem društvenih i tehnoloških inovacija. Grad je odredio ciljeve prema godinama moguće implementacije, uzimajući u obzir navike i ponašanja građana. Na primjer, postavljen je cilj udvostručenja obnovljivih izvora energije do 2030. godine (početna točka je 2005. godina), te cilj zaštite pučanstva od učinaka klimatskih promjena. Beč je također postavio cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova u sektoru javnog prijevoza za 50% do 2030. godine te za 100% do 2050. godine, kao i zadržavanja omjera zelenih površina do 2050. godine, u odnosu na veličinu grada.

Jedan od važnih programa u Beču jest i Digitalni plan koji želi Beč učiniti glavnim gradom digitalizacije. Strateški se Beč opredijelio za pametna rješenja koja su potrebna urbanoj sredini 21. stoljeća, a koja uključuju pametnu proizvodnju i infrastrukturu. Uvođenje 5G infrastrukture nova je stepenica u razvoju pametnog grada koji je već ranije uveo brojne digitalne usluge za svoje građane.

Održivo hlađenje

Beč koristi jedan od najvećih sustava grijanja u Europi. Održiva i ekološka rješenja za grijanje 400.000 domova u Beču – oko trećine svih kućanstava – te više od 6800 velikih korisnika. Trik je u tome što se isti energetski izvori (višak energije koju proizvodi industrija, kombinirane elektrane i spalionice otpada) koji grad opskrbljuju toplom vodom i grijanjem, mogu koristiti i za hlađenje. U usporedbi s konvencionalnim klimatizacijskim sustavima, nova generacija hlađenja troši četiri do deset puta manje primarne energije, štedi prostor, stvara manje buke i mnogo je pametnije rješenje. 5G će omogućiti nova pametna rješenja koja život u velikom gradu čine ugodnijim i održivijim te dati nov zamah postojećima. Bolje planiranje, ugodniji život – to je ono što 5G omogućava velikim gradovima koji žele riješiti postojeće probleme, ali i prevenirati nove, prije nego se pojave.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja