Budućnost počinje sa zdravljem

5G, kao i svaka druga tehnološka promjena, donosi brojne izazove, ali i čitav niz pogodnosti. Za neka područja života možemo tek nagađati kako će se mijenjati, ali za zdravstvenu skrb prilično smo sigurni kakve će promjene donijeti.

Kvalitetan sustav zdravstvene skrbi počiva na nizu strukturiranih podataka koji povezuju pojedine segmente sustava. I tu se krije najveća prednost 5G tehnologije nad 4G tehnologijom: veća brzina preuzimanja, veća propusnost i najvažnije, manja kašnjenja što korisnicima omogućava neprekidnu povezanost i korištenje novih funkcionalnosti u stvarnom vremenu.

Pohrana i izmjena podataka

Zdravstveni je sustav superkorisnik podataka. Jedan članak objavljen u uglednom New England Journal of Medicine navodi da čak 30% svih pohranjenih podataka na svijetu potječe iz sustava zdravstvene skrbi. Prosječan pacijent godišnje generira 80 MB podataka u obliku elektroničkih medicinskih podataka. U trenutku kada bolnice i druge ustanove zdravstvene skrbi prijeđu na 5G tehnologiju moći će snimati i prenositi podatke te upravljati njima u stvarnom vremenu. Posebno se to odnosi na snimke koje su „teže“ pa sporije putuju s jednog mjesta na drugo. Zamislite samo RTG snimke, MRI snimke i slične dijagnostičke postupke koji omogućavaju visokokvalitetnu i brzu udaljenu dijagnostiku.

Rješavanje problema liječnika

Projekcija je da će u SAD-u kao najrazvijenijoj globalnoj ekonomiji do 2030. godine nedostajati oko 105 tisuća liječnika. I Hrvatska se suočava s manjkom stručnog medicinskog osoblja. Kako 5G pomaže u tome? Pa, rješava problem medicinske skrbi u manjim sredinama u kojima pacijenti trebaju liječničku skrb, ali im nedostaje prijevoz. Ukratko, 5G vam u budućnosti doslovno može spasiti život.

Veća pouzdanost podataka

Nosiva tehnologija postoji već danas. Procjenjuje se da će do 2023. godine oko 5 milijuna osoba diljem svijeta nositi prijenosne medicinske uređaje. A 5G tehnologija omogućava pojedincima da blisko surađuju s liječnicima i daljinski im šalju svoje ključne podatke: puls, razinu glukoze, EKG očitanja… To će dovesti do učinkovitijeg liječenja i bolje skrbi, posebno kod kroničnih bolesnika kojih, u sve starijoj populaciji, ima sve više.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja