Svi članci
objavljeno 16. 04. 2020.

5G nije uzrokovao nastanak niti širenje koronavirusa

Posljednjih mjeseci otkad traje pandemija izazvana dosad ljudskoj vrsti nepoznatim COVID-19 virusom, kao posljedica potrage za odgovorima, javljaju se i razne teorije nastanka i brzog širenja ovog virusa. Jedna od njih jest i da je uzrok širenja virusa 5G tehnologija s tornjeva u okolici Wuhana, a zagovornici ove ideje povezivali su dosad 5G s pojavom infekcija i smrtnih slučajeva na kruzerima, pozivali Vlade na zaustavljanje implementacije 5G zbog utjecaja na imunosustav te vrlo vjerojatno potaknuli i na uništavanje infrastrukture zbog straha od negativnog utjecaja na ljudsko zdravlje.

Nakon nedavnog napada na infrastrukturu u Velikoj Britaniji, britanski znanstvenici i predstavnici nacionalne zdravstvene službe javno su poručili kako ove teorije smatraju lažnim vijestima koje su u ovo vrijeme iznimno opasne budući da infrastrukturu koriste hitne službe, zdravstveni djelatnici i ostale javne službe u borbi protiv daljnjeg širenja koronavirusa.

5G nije nova tehnologija, već koristi tehnologiju radio valova staru 100 godina. 5G je samo novi protokol prijenosa podataka u odnosu na mreže prethodnih generacija i koristi frekvencije u rasponu od 30-300 giga herca, koji se naziva neionizirajuće elektromagnetsko zračenje. Čak i kad smo najviše izloženi tom zračenju, npr. kad mobitel stavimo na uho prilikom obavljanja poziva, ta je izloženost mnogo ispod preporučene za naše zdravlje. Samo za usporedbu, prosjek frekvencijskog spektra vidljivog svjetla je oko 13 tisuća puta veći od prosjeka spektra 5G zračenja. Za potpuno funkcioniranje 5G prijenosa, potrebno je više manjih, celularnih baznih stanica u odnosu na 4G pa je i njihova blizina jedan od faktora koji može potaknuti neutemeljene strahove o potencijalnom utjecaju na zdravlje.

Tvrdnje da 5G zračenje dopire u kožu i dopušta virusu da u nju prodre su znanstveno neutemeljene i nema nikakvih dokaza da 5G uzrokuje i pomaže širenju virusa. Bjelančevina virusa ne može preuzeti 5G radio signale i uzrokovati bolest, niti se bolest može širiti radio valovima. COVID-19 širi se kapljicama iz usta ili nosa zaražene osobe. Prijenos nastaje kada kapljice dođu u dodir s nosom, ustima ili očima zdrave osobe. U tom kontekstu, treba biti oprezan kod korištenja mobilnih telefona koje nije preporučljivo dijeliti u vrijeme pandemije i koje je potrebno redovito dezinficirati.

Teorije o pojavi bolesti na kruzerima zbog 5G tehnologije ili na baznim stanicama u Wuhanu, također su netočne. Na kruzerima nije nikad razvijana ova vrsta infrastrukture, dok tvrdnje o potpunoj pokrivenosti područja Wuhana nisu istinite, budući da 5G infrastruktura pokriva svega 10% područja ove kineske provincije.

Svi su suglasno da je u vrijeme nužnih točnih i pravovremenih informacija u kojima infrastruktura ima ključnu ulogu, važno razlikovati argumentirane činjenice od neutemeljenih tvrdnji. Stoga i ne čudi da je YouTube, kao iznimno korišten kanal komunikacije, objavio da će uklanjati sadržaje koji povezuju 5G tehnologiju s COVID-1, kako ne bi dodatno širio neprovjerene vijesti. 

Sljedeći članak

  • 5G
  • 5G u Hrvatskoj
  • Osijek
  • prvi 5G grad

Osijek prvi 5G grad – pilot projekt uvođenja mobilne mreže nove generacije

Objavljeno 16. 04. 2020.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja