Svi članci
objavljeno 08. 11. 2021.

5G – mnogo više od gigabita

Mreže su temelj aktualne digitalne revolucije. Globalna pandemija i gospodarska kriza koja je uslijedila, dodatno su istaknule vitalnu važnost mreža i glavnu ulogu koju digitalna tehnologija igra u našim društvima. A sada je to ključno i za održivi gospodarski oporavak. Kada je u pitanju 5G, on se pokazuje kao vitalni alat za povećanje poslovne konkurentnosti i regionalnog razvoja.

Koja područja imaju veliki potencijal primjene 5G-a?

E-učenje

E-učenje se razvija kao snažan resurs uz tradicionalna rješenja za obrazovanje i obuku. 5G tu igra središnju ulogu u smislu poboljšane povezanosti potrebne za isporuku ovog novog ekosustava učenja unutar škola, sveučilišta i poslovnih kampusa. Sve ove tehnologije koje podržava 5G otvorile su velike mogućnosti u svijetu strukovnog osposobljavanja jer ljudi sada mogu komunicirati na jednostavan i pouzdan način. 5G nudi još veće prednosti za VR i AR kada se koristi na pametnim telefonima, tabletima i povezanim slušalicama jer se te aplikacije mogu isporučiti u mobilnom kontekstu s istom brzinom i malim kašnjenjem koje nudi fiksna mreža.

E-zdravlje

Pouzdan i ultrabrz, 5G će ubrzati razvoj prediktivne medicine, telemedicine, virtualnih konzultacija i usluga kućne zdravstvene njege. Imat će središnju ulogu u dijeljenju medicinskih podataka između zdravstvenih djelatnika i povezane opreme. Također će pomoći u unapređenju tehnologija koje podupiru buduću medicinu i kirurgiju kao što su loT, AI, Edge Computing, video u stvarnom vremenu i proširena stvarnost.

Igre, utakmice i događaji

5G pomiče granice događaja uživo za obožavatelje, gledatelje i igrače. Stadion može ponovno oživjeti zahvaljujući snimanju više prikaza, aplikacijama virtualne stvarnosti i dodatnom kontekstualnom, impresivnom i ekskluzivnom sadržaju. Bilo na mjestu događaja ili gledajući s daljine, publika može uživati ​​u iskustvu u prvom redu.

Industrija 4.0

Od 2023. razvoj 5G mreže navijestit će novu eru za proizvodnju i industriju kroz istovremeni prijenos masivnih podataka. Industrija 4.0 je digitalna reinvencija svih karika industrijskog lanca vrijednosti: od inovacija do odnosa s kupcima ili logistike. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, Edge Computingu i IoT-u, strojevi uče. Održavanje može postati prediktivno, a tehničari mogu koristiti proširenu stvarnost kao vrijedan alat za navigaciju u velikim tvornicama za inventar, inspekcije i druge zadatke.

Pametni gradovi i zelena tranzicija

Unutar pametnih gradova, 5G mreža će ljudima olakšati putovanje, regulirati potrošnju energije i ponuditi niz novih usluga stanovnicima.

Senzori i oprema instalirani u urbanim mrežama i zgradama mogu razmjenjivati ​​podatke u stvarnom vremenu. Analiza podataka i AI algoritmi pomažu nadležnima u donošenju odluka koje poboljšavaju život krajnjih korisnika.

Održivi promet

Razvoj u području povezanih automobila i autonomnih vozila otvara nove puteve za optimizaciju cjelokupnih prometnih mreža i uvođenje strategija zajedničke mobilnosti. Od automobila do bicikala, vlakova i kamiona, 5G aplikacije pokrivaju širok raspon vozila. 5G omogućuje prikupljanje i obradu ogromnih količina podataka iz vozila i infrastrukture u stvarnom vremenu. Korisnici će također imati koristi jer se vrijeme koje je prethodno provelo na putovanju automobilom više ne gubi uzaludno jer putnici mogu pristupiti uslugama i uživati ​​u optimiziranom putovanju, izbjegavajući pritom kočenje u nuždi, rizik od sudara i nepotrebno trošenje energije.

Ovaj tekst je prijevod i prilagođena verzija originalnog članka objavljenog na web stranici: https://www.orange.com/en/groupe/nos-activites/le-socle-de-la-revolution-numerique/much-more-just-gigabits-promises-5g

Sljedeći članak

  • 5G
  • HUP
  • INFRASTRUKTURA

Potpisan Sporazum o suradnji za tehnološki napredak i gospodarsku konkurentnost RH

Objavljeno 08. 11. 2021.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
pitanja