Svi članci
objavljeno 08. 11. 2021.

5G – mnogo više od gigabita

Mreže su temelj aktualne digitalne revolucije. Globalna pandemija i gospodarska kriza koja je uslijedila, dodatno su istaknule vitalnu važnost mreža i glavnu ulogu koju digitalna tehnologija igra u našim društvima. A sada je to ključno i za održivi gospodarski oporavak. Kada je u pitanju 5G, on se pokazuje kao vitalni alat za povećanje poslovne konkurentnosti i regionalnog razvoja.

Koja područja imaju veliki potencijal primjene 5G-a?

E-učenje

E-učenje se razvija kao snažan resurs uz tradicionalna rješenja za obrazovanje i obuku. 5G tu igra središnju ulogu u smislu poboljšane povezanosti potrebne za isporuku ovog novog ekosustava učenja unutar škola, sveučilišta i poslovnih kampusa. Sve ove tehnologije koje podržava 5G otvorile su velike mogućnosti u svijetu strukovnog osposobljavanja jer ljudi sada mogu komunicirati na jednostavan i pouzdan način. 5G nudi još veće prednosti za VR i AR kada se koristi na pametnim telefonima, tabletima i povezanim slušalicama jer se te aplikacije mogu isporučiti u mobilnom kontekstu s istom brzinom i malim kašnjenjem koje nudi fiksna mreža.

E-zdravlje

Pouzdan i ultrabrz, 5G će ubrzati razvoj prediktivne medicine, telemedicine, virtualnih konzultacija i usluga kućne zdravstvene njege. Imat će središnju ulogu u dijeljenju medicinskih podataka između zdravstvenih djelatnika i povezane opreme. Također će pomoći u unapređenju tehnologija koje podupiru buduću medicinu i kirurgiju kao što su loT, AI, Edge Computing, video u stvarnom vremenu i proširena stvarnost.

Igre, utakmice i događaji

5G pomiče granice događaja uživo za obožavatelje, gledatelje i igrače. Stadion može ponovno oživjeti zahvaljujući snimanju više prikaza, aplikacijama virtualne stvarnosti i dodatnom kontekstualnom, impresivnom i ekskluzivnom sadržaju. Bilo na mjestu događaja ili gledajući s daljine, publika može uživati ​​u iskustvu u prvom redu.

Industrija 4.0

Od 2023. razvoj 5G mreže navijestit će novu eru za proizvodnju i industriju kroz istovremeni prijenos masivnih podataka. Industrija 4.0 je digitalna reinvencija svih karika industrijskog lanca vrijednosti: od inovacija do odnosa s kupcima ili logistike. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, Edge Computingu i IoT-u, strojevi uče. Održavanje može postati prediktivno, a tehničari mogu koristiti proširenu stvarnost kao vrijedan alat za navigaciju u velikim tvornicama za inventar, inspekcije i druge zadatke.

Pametni gradovi i zelena tranzicija

Unutar pametnih gradova, 5G mreža će ljudima olakšati putovanje, regulirati potrošnju energije i ponuditi niz novih usluga stanovnicima.

Senzori i oprema instalirani u urbanim mrežama i zgradama mogu razmjenjivati ​​podatke u stvarnom vremenu. Analiza podataka i AI algoritmi pomažu nadležnima u donošenju odluka koje poboljšavaju život krajnjih korisnika.

Održivi promet

Razvoj u području povezanih automobila i autonomnih vozila otvara nove puteve za optimizaciju cjelokupnih prometnih mreža i uvođenje strategija zajedničke mobilnosti. Od automobila do bicikala, vlakova i kamiona, 5G aplikacije pokrivaju širok raspon vozila. 5G omogućuje prikupljanje i obradu ogromnih količina podataka iz vozila i infrastrukture u stvarnom vremenu. Korisnici će također imati koristi jer se vrijeme koje je prethodno provelo na putovanju automobilom više ne gubi uzaludno jer putnici mogu pristupiti uslugama i uživati ​​u optimiziranom putovanju, izbjegavajući pritom kočenje u nuždi, rizik od sudara i nepotrebno trošenje energije.

Ovaj tekst je prijevod i prilagođena verzija originalnog članka objavljenog na web stranici: https://www.orange.com/en/groupe/nos-activites/le-socle-de-la-revolution-numerique/much-more-just-gigabits-promises-5g

Sljedeći članak

  • 5G
  • HUP
  • INFRASTRUKTURA

Potpisan Sporazum o suradnji za tehnološki napredak i gospodarsku konkurentnost RH

Objavljeno 08. 11. 2021.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja