Svi članci
objavljeno 27. 08. 2021.

5G kao rješenje za prometne gužve i sigurnost sudionika u prometu

UN procjenjuje da će do 2050. godine dva od tri stanovnika živjeti u gradovima i drugim urbanim centrima. To bi moglo dovesti do niza problema, posebno u pogledu prometa i okoliša. 5G tehnologija potencijalno može umanjiti štetne učinke povećane gustoće prometa, a evo i kako.


Skraćivanje vremena putovanja na posao

Jedna od važnih promjena koje 5G može donijeti je ubrzanje svakodnevnog putovanja do ureda. zastarjeli rasporedi i tehnologija dovode do loše iskorištenosti semafora što usporava vozače i čini putovanja duljim nego što bi trebala biti. 5G tehnologija može promijeniti sve ovo dopuštajući semaforima da u stvarnom vremenu primaju podatke o prometu s kamera, senzora i bespilotnih letjelica raspoređenih po gradu. Zbog toga će semafori bolje reagirati na stvarni promet, održavati ga protočnim i smanjiti nepotrebna zaustavljanja na crvenim svjetlima. Ovo je zapravo već testiralo Sveučilište Carnegie Mellon je već testirao ovu pretpostavku te su otkrili da bi ova vrsta tehnologije mogla donijeti smanjenje zaustavljanja u prometu za 40%, smanjenju emisija za 21% i brže putovanje na posao za čak 26%. Ista se tehnologija može primijeniti i na javni prijevoz. Londonski smart city plan opisuje kako se podaci mogu koristiti za planiranje autobusnih ruta praćenjem kretanja ljudi po Londonu. Osim toga, uz poboljšanje iskustva na putu, podaci se također mogu koristiti za informiranje stanovnika grada o lokalnoj kvaliteti zraka u stvarnom vremenu.

Autonomna vozila

Koncept autonomnih automobila dugo postoji u filmovima i TV -u, ali izgleda da će 5G tehnologija biti odgovorna za njegovo ostvarivanje. A budući da sustav autonomnih automobila zahtijeva nevjerojatnu sposobnost obrade podataka i brzine slične ljudskim refleksima, potrebna im je mnogo brža mreža od postojeće 4G tehnologije. Senzori koji se nalaze u autonomnim vozilima također generiraju veliku količinu podataka, no 5G može prihvatiti njihovo rukovanje, obradu i analizu. Štoviše, velike tvrtke razvijaju čipove koji mogu pretvoriti autonomna vozila u mobilne podatkovne centre, što bi tim automobilima omogućilo donošenje složenih odluka u stvarnom vremenu.

Poboljšana sigurnost u prometu

Centar za tehničko istraživanje VTT iz Finske ističe kako je krajnji cilj primjene 5G, barem što se tiče prometa i prijevoza, smanjuje broja nesreće. Vozači mogu automatski prikupljati podatke, a da sami ništa ne rade, a ti se podaci mogu poslati drugim sudionicima u prometu pomoću automatiziranih sustava. Svatko na cesti može imati pristup ključnim informacijama, uključujući upozorenja o ledenim uvjetima i mjestu nakupljanja snijega, rupa ili srušenog drveća. To onda može pomoći vozačima da odaberu drugu rutu ili promijene način vožnje. Osim toga, vozila će moći slati i primati podatke s drugih vozila i kamera postavljenih na uličnu rasvjetu.

Ovaj tekst je prijevod i prilagođena verzija originalnog članka objavljenog na web stranici: https://www.traffictechnologytoday.com/features/feature-how-5g-will-transform-smart-transportation-in-cities-in-2021.html

Sljedeći članak

5G mreža u proračun donosi 359 milijuna kuna

Objavljeno 27. 08. 2021.

Ne možeš pronaći svoj odgovor?

Postavi nam pitanje.

Zatvori
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
pitanja